Kubatovot egy McDonald's-reklám buktatta le: Tarlós idején készült a fotó, amellyel Karácsony ellen kampányol a Facebookon

2023. október 26. – 14:07

Másolás

Vágólapra másolva

Rövid Facebook-posztban mosta össze a köztisztaság kérdését a hajléktalan emberek helyzetével Kubatov Gábor, a Fidesz alelnöke és pártigazgatója. A bejegyzéshez tartozó képen egy aluljáró padlóján alvó emberek láthatók, a képszöveg pedig úgy szól, hogy a baloldal hajléktalanokkal árasztotta el Budapest utcáit.

A fotó további érdekességét a Magyar Narancs fejtette meg, hiszen mint írják, a fénykép hátterében látható McDonald's-reklámon szereplő Bacon Clubhouse szendvicset 2015-ben, majd 2016-ban, legutóbb pedig 2018-ban árusította a gyorsétteremlánc, azóta pedig nem. Ez alapján feltételezhető, hogy a hajléktalanokat ábrázoló kép legalább öt éve készült, Karácsony Gergelyt viszont 2019 októberében választották meg főpolgármesternek. A képet 2018-ban a Pesti Srácok, 2021-ben pedig a Magyar Nemzet használta fel a Magyar Narancs szerint.

Nem ez az első eset, amikor a Fidesz tudatosan próbál ellenszenvet kelteni a legkiszolgáltatottabb társadalmi csoport tagjaival szemben. 2021-ben a Metropol című napilapban úgy tolták a koszos, bűnbandák és hajléktalanok által rettegésben tartott fővárosról szóló propagandát, mintha a mélyszegénység egyenlő lenne a bűnözéssel, és mintha mindez azóta öltött volna látványos mértéket, amióta Karácsony Gergely vezeti a fővárost.

A Metropolt később elmarasztalták ugyan a hajléktalanokról írt kirekesztő cikke miatt, ám megjelent egy újabb, majd a fideszes médiában szárnyalni kezdett a téma politikai kreálmánya, a hajléktalanlobbi kifejezés. A HírTV-nek nyilatkozó Vörös Tamás, a józsefvárosi Fidesz frakcióvezetője bírálta Pikó András kerületi polgármestert, amikor azt állította, könnyebben jutnak bérlakáshoz az akár csak néhány hónapja egy hajléktalanszállón bejelentkezett, nyilvánvalóan szerencsétlen sorsú emberek, mint a helyi lakosok, Iványi Gábort pedig hajléktalanlobbistának nevezte.

Pikó a Metropolhoz eljuttatott közleményében cáfolta a frakcióvezető kijelentését. Mint írta, a bérlakások kiosztását több tényezőből álló pontrendszer alapján végzik, amelyben a jelentkező szociális helyzetén kívül figyelembe veszik azt is, hogy mióta él a kerületben, milyenek a lakhatási körülményei, valamint, hogy egyedül költözne-e a bérlakásba, vagy többedmagával.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!