A Fidesz parlamenti nyilatkozatban ítélné el a Hamász terrortámadását

2023. október 22. – 16:49

Másolás

Vágólapra másolva

A terrorizmus elítéléséről és az áldozatok melletti kiállásról szóló politikai nyilatkozatot terjeszt a Fidesz az Országgyűlés elé jövő héten – jelentette be Facebook-oldalán Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője.

A nyilatkozatban elítélnék a Hamász Izrael ellen intézett terrortámadását.„Magyarország elítéli a terroristákat és az áldozatok oldalán áll. A terrorizmus áldozatainak joguk van megvédeni magukat, és megtenni az ahhoz szükséges lépéseket, hogy a támadás ne ismétlődhessen meg” – áll a határozatban.

Az is szerepel benne, hogy Magyarország elismeri Izrael jogát az önvédelemre, ugyanakkor el kell kerülni, hogy a terroristák elleni háború államok közötti háborúvá váljon. „Az Izrael és az arab országok közötti viszony rendezésében történelmi áttörést jelentő Ábrahám-megállapodásokra épülő békefolyamatot fenn kell tartani.”

Szó van a nyilatkozatban a menekültekről is: a Fidesz szerint „az Európába ellenőrzés nélkül, nagy számban beengedett tömegek, akik között ott vannak a terror hívei, a Hamász és más terrorszervezetek megbízottjai is, közvetlen és súlyos kockázatot jelentenek az európai polgárok, illetve a kontinens biztonságára”.

„Ez a felelőtlen és elhibázott migrációs politika egyenes következménye.”

Azt állítják, hogy Magyarország mindig is küzdött a terrorizmus ellen, „és már akkor terroristaként kezelte ezen szervezetek tagjait, amikor nem engedte be őket az ország területére”.

Igaz, a Rogán Antal nevéhez köthető letelepedési kötvényt nem említik meg. A letelepedési államkötvényért cserébe a Direkt36 korábbi cikke szerint fegyver-, kábítószer- és embercsempészetből származó pénzek tisztára mosásával foglalkozó nemzetközi bűnszervezet egyik tagja is letelepedési engedélyhez juthatott Magyarországon. Hozzá hasonlóan magyar papírokat kapott a háborús bűntetteket elkövető szíriai Aszad-rezsim egy kulcsfigurája is, aki az amerikai kormány szerint Oroszországból és Libanonból mozgat pénzeket a szír diktatúra számára.

Orbán Viktor bő egy hete arról beszélt, hogy Izraelnek joga van megvédenie magát, mivel terrortámadás érte az országot, de Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is pár órával az izraeli harcok kirobbanása után azonnal közleményben ítélte el a Hamász véres támadásait. Mint korábbi elemzésünkben írtuk, a kormány messze nem állt ki ilyen egyértelműen Ukrajna szuverenitása és önvédelemhez való joga mellett, amikor Oroszország megtámadta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!