A MÁV szerint Mészáros cégének hibájából akár egy hónapot is csúszhat a személyforgalom elindulása a Szeged–Röszke-vasútvonalon

2023. október 21. – 11:53

Másolás

Vágólapra másolva

Bár Szijjártó Péter azt ígérte, október 23-ától újra járhatnak a személyszállító vonatok Szeged és Szabadka között, a MÁV most azt írja, hogy a „vállalkozónak felróható okokból” kénytelenek későbbre halasztani a dolgot.

A közlemény szerint csináltak egy friss műszaki vizsgálatot, ebben pedig azt állapították meg, hogy a biztosítóberendezések nem állnak készen arra, hogy elinduljon a személyforgalom a magyar oldalon, Szeged és Röszke között.

A MÁV szerint mindezek miatt

akár plusz egy hónapot is csúszhat a személyforgalom elindulása a vonalon.

Közleményük szerint „a személyforgalom menetrendszerű közlekedtetéséhez és az ütemezett határátlépések megóvásához elengedhetetlenül szükséges biztosítóberendezés kiválasztása és telepítése ugyanakkor jelentős késéssel kezdődött meg. A projekt részeként a vállalkozó egy cseh-magyar fejlesztésű vonatbefolyásoló és biztosítórendszer alkalmazása mellett döntött, ennek telepítésével azonban mostanáig nem tudott elkészülni, így a változatlan vállalkozói határidőtől, 2023. október 23-ától csupán a teherforgalom nappali közlekedése tud megindulni, a személyforgalom továbbra sem”.

A vasúti pályát Mészáros Lőrinc cége, a V-Híd építi.

A Szeged és Szabadka közötti vasútvonal felújítását 2021-ben kezdték el. A projekt magyarországi szakasza (Szeged és Röszke között) 14 kilométer hosszú, ezt 45 milliárd forintból építik újra, de nemrég újabb 5 milliárddal dobták meg a projektet.

A tehervonatok egy ideje már járnak a két ország között.

Az építkezésről készült helyszíni riportunk itt olvasható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!