Tavaly ősz óta alig halad az építkezés az ország legdrágább vasúti beruházásában

2023. július 21. – 23:01

Tavaly ősz óta alig halad az építkezés az ország legdrágább vasúti beruházásában
Az új sínpár mellett térdig ér a gaz – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

A környéken élők szerint már hetekkel ezelőtt leállt a Szeged–Röszke közötti vasútvonal újjáépítése. A teherforgalom megindítása, azaz tavaly augusztus óta alig haladt valamit előre Mészáros Lőrinc cége, a V-Híd Építő Zrt. a 45 milliárd forintos, tisztán állami pénzből fedezett beruházáson.

Nyitott munkagödrök, a földből kiálló karvastagságú kábelek, csak félig-meddig elkészült közúti kereszteződések, a sínek mellé lerakott építőanyagok, nagy homokdombok maradtak a Szeged–Szabadka-vonal hazai, Röszkéig tartó 14 kilométeres szakaszát építő munkások után. A projektet teljes egészében az állam finanszírozza, az újjáépítésért 45 milliárd forintot kap Mészáros Lőrinc egyik cége, a V-Híd Építő Zrt, azaz kilométerenként több mint 3 milliárd forintba kerül a beruházás.

A helyiek ráadásul azt mondják, hogy bár csak idén július első napjaiban derült ki, hogy műszaki problémákra hivatkozva leállították az építkezést a Szeged-Röszke vonalon, valójában

már tavaly őszre eltűnt a munkások és a gépek többsége a munkaterületről.

Maga a sínpár már tavaly nyáron elkészült, 2022. augusztus elején meg is indította rajta a teherforgalmat a MÁV, a teljes újjáépítés azonban azóta sem fejeződött be. A teherforgalom megindítására azért volt mégis szükség, mert a Budapest–Belgrád közötti vasútfelújítás miatt azon a vonalon, Kelebiánál már nem juthatott át a két ország teherforgalma, amit így teljes egészében a Szeged–Röszke-vonalra tereltek át. A röszkei határon évtizedeken át nem volt vasúti teherforgalom, 2015 novemberében pedig a menekültválságra hivatkozva megszüntették a maradék napi néhány személyvonat közlekedését is Szeged és Szabadka között. Az újraindított teherforgalom átkelését most rendőrök biztosítják Röszkénél.

A Szeged-Szentmihályon élők idén tavasszal még láthattak némi haladást a sínek mellett, akkor állítottak fel néhány oszlopot, amelyek a villamosvezetéket tarthatják majd. A leendő szentmihályi állomáson is látható egy kis fejlődés a tavaly nyári állapothoz képest: a peron nagy része elkészült, és a tetőt tartó betongerendákat is felállították. Az állomáshoz ígért autóparkolóból viszont még semmi sem látszik.

A félig kész Szeged-Szentmihály vasútállomás mellett a földön hevernek a beépítésre váró oszlopok – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
A félig kész Szeged-Szentmihály vasútállomás mellett a földön hevernek a beépítésre váró oszlopok – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

Más előrelépést az utóbbi hónapokban nem láttak a környéken élők, akik már nagyon szeretnék, ha a családi házaik körül végre befejeződne a 2021 ősze óta tartó építkezés. A Szabad Európa értesülései szerint a MÁV Zrt.-nek minőségi kifogásai voltak a V-Híd Építő Zrt. munkájával, illetve a műszaki berendezéseivel kapcsolatban, emiatt hagyták el a kivitelezők a beruházást. Egy másik – vagy talán éppen a valódi – ok az lehet, hogy állítólag még további 4 milliárd forintot kellene költeni az ország eddig is legdrágább vasúti beruházására.

Kéz a kézben haladnak, csak az egyik lemaradt

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a Szeged–Röszke–(Szabadka)- és a Budapest–Kelebia–(Belgrád)-vasútvonalak fejlesztése igen szorosan összefügg. Szegednél a V-Híd Építő Zrt. önállóan, a kelebiai vonalon pedig konzorcium tagjaként dolgozik. A teherforgalom átterelése Röszkére igen fontos lépés volt, ez tette lehetővé Budapest–Kelebia között a régi sínek felszedését, továbbá már úgy látszik, az összefüggés kiterjed a két beruházás megvalósításának eltérő ütemére is. Tavaly decemberben, amikor Szeged alatt már alig láttak a sínek közelében gépeket és munkásokat, arról számolt be egy szakmai lap, hogy igen gyors ütemben megy a vasútépítés a Kelebia–Budapest-vonalon, és az év végéig hátralévő pár napban újabb részegységek készülnek el.

„Látványos haladás történt Kiskőrös állomáson is, ahol az összes kitérőt beépítették, átépítették az útátjárókat, a felsővezeték-tartó oszlopok háromnegyede már áll, továbbá a rendelkezésre álló munkaterületen a pályaépítés 90 százalékos készültségen van. A peronaluljáró egyik fele készen van, megépült felette a vágány, másik oldala várhatóan 2023 áprilisára lesz átjárható.”

Az már 2023 márciusában kiderült, hogy a magyar állam újabb 20,3 milliárd forintot biztosít – ebből 3 milliárdot az idén – a 85 százalékban kínai hitelből, 15 százalék magyar önrésszel épülő, 2019-ben még mintegy 750 milliárdos költségűre becsült Budapest–Kelebia-vonalra. Méghozzá úgy, hogy a beruházási keret növelése közben visszavágták egyes „települési igények” megvalósítását, viszont újabb kiépítendő egységeket, például két katonai rakodóállomást is bevettek a tervekbe.

Most sem tájékoztatták az érintetteket

Tar Tibor, a Szeretem Szentmihályt Egyesület elnöke szerint a környéken élők semmiféle hivatalos tájékoztatást nem kaptak arról, hogy most mennyi időre állt le a vasúti fejlesztés, és ez milyen következményekkel jár a szentmihályiakra nézve. Így sem az általuk nagyon várt sorompók, sem a szintén régóta követelt zajvédelem ügyéről nem tudnak semmilyen új, érvényes információt.

Szentmihályon belül három utcában keresztezi a vasút a közutakat, ezekhez a MÁV korábban csak fénysorompókat tervezett, a lakók biztonságosabb, félkaros sorompót szerettek volna. Több helyre zajvédelmet is kértek, ahol a házak közel vannak a sínhez.

Ezekről már korábban is többször érdeklődtek a MÁV-nál: a beruházás megkezdése után hosszas, kitartó levelezgetéssel sikerült elérni, hogy kapjanak némi információt, de a további tájékoztatás utóbb már hónapok óta elmaradt.

A MÁV Zrt. honlapján olvasható május 8-i közlemény szerint a beruházás az ütemterv szerint halad, és a nyáron megkezdik a zajvédelem kiépítését is, mintegy 1,4 kilométer hosszúságban. Most azonban úgy látszik, ez az építkezés felfüggesztése miatt tovább késhet.

Szentmihályiak a leendő állomáson – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Szentmihályiak a leendő állomáson – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

A Szentmihályon élők eddig is nagyon várták, hogy mikor készülnének el végre a zajvédő falak. Ezt a MÁV előbb beígérte, azután felülvizsgálta a terveket. A környezetvédelmi hatástanulmány elkészülte után, tavasszal adták ki az idézett közleményt, de pontosan abból sem derült ki, hogy mikor lennének készen a túl erős hanghatásokat csillapító falak. Közben úgy látszik, a területnek nincs gazdája: a gyomnövények éppen úgy, mint egy éve nyáron, most is derékig érnek a vasút mentén.

Az egyik szentmihályi férfi először a Szerbiában élő rokonaitól hallotta, hogy hivatalosan is leállt az építkezés a Szeged–Röszke-vasútvonalon, ezt szerinte a vajdaságiak hamarabb tudták meg, mint ahogy nálunk kiderült. A kinti rokonok pedig már nagyon várják, mikor jöhetnek látogatóba a beígért új, kényelmes és gyors vonatokkal Szegedre.

A sínek közelében élők már a hangjukról megismerik, melyik tehervonatot húzza újabb, és melyiket régi dízelmozdony.

Az 1970-es években készült mozdonyt is láttak ott, a több évtizedes gépek nagyon zajosak, sokkal büdösebb füstöt eregetnek, mint az újabbak, és úgy látszik, szinte erőlködve húzzák a kocsikat, amelyek közül a régebbiek kattogva zakatolnak. A nyári hőségben sem tanácsos éjszaka nyitva hagyni az ablakokat, mert minden vonat érkezésére felriadnak álmukból, azt viszont nem tudhatják előre, mikor kell becsukni az ablakot, mert majd jön a vonat.

Röszkén is megállt a munka

Az építési területre tilos bemenni, de a Telex egyik olvasója küldött képet arról, hogy a röszkei vasútállomást állványzat övezi, mellette bontott törmelék és építőanyagok hevernek. Az útról is jól látható, hogy a vasútállomás melletti nagy, szabad területet az építőanyagok és a vasoszlopok tárolására használják.

Röszke polgármestere, Borbásné Márki Márta nem válaszolt a Telexnek arra a telefonon feltett kérdésre, hogy a Röszkén élőknek okoz-e valamilyen hátrányt vagy kellemetlenséget a vasútépítés leállítása, és hogy kaptak-e erről hivatalos tájékoztatást. A polgármester csak annyit mondott, a faluban remélik, hogy a MÁV Zrt. és a kivitelező minél hamarabb megállapodik egymással, és folytatódhatnak a munkálatok.

A röszkei vasútállomás – Fotó: Olvasói fotó / Telex
A röszkei vasútállomás – Fotó: Olvasói fotó / Telex

Az 5-ös főútról a Röszkére bevezető forgalmas útszakasz és a vasút kereszteződésében biztosan szükség lenne valamilyen sorompóra, de most nincs ott ilyen berendezés. Néhány kilométerrel odébb, az 5-ösről Szeged-Szentmihályra vezető út mellett a vasúti sín közelében látható egy konténer, mellette mobil vécé is van. A szentmihályiak tudomása szerint annál a kereszteződésnél van jelzőőr, aki a tehervonatok áthaladása idején leállítja a közúti forgalmat.

A környéken, úgy tudni, ez az egyetlen „biztonsági berendezés”, holott tavaly ősz óta hétköznap este 6-tól reggel 8-ig, a hétvégén pedig napközben is járnak a tehervonatok – azért ilyen időbeosztással, hogy hétköznap, munkaidőben lehessen dolgozni a sínek mellett.

A teherforgalom ünnepélyes megindításakor tavaly Pafféri Zoltán, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója a Telexnek elmondta:

a 13 helyből, ahova fénysorompót vagy félkaros sorompót terveznek a vasút–közút kereszteződésébe, azok elkészültéig háromnál jelzőőrök irányítják a forgalmat, a többinél pedig csak a sofőr óvatossága lesz a biztonságos átkelés kulcsa. A tehervonatok ezért 60 km/óra maximális sebességgel közlekedhetnek.

A Telex megkérdezte a V-Híd Zrt.-től, hogy valójában mikor álltak le, és mikor folytatják majd a munkát. A cég megköszönte az érdeklődést, de szerintük a válaszadásra a MÁV Zrt az illetékes. A MÁV-tól is kérdeztük, mikor folytatódhat a munka, mit terveznek a zajvédő falakkal és a sorompókkal, várható-e, hogy a beruházás valóban elkészül a tervezett október végi határidőre, és ha késik, azért kell-e majd kötbért fizetnie a Mészáros-cégnek. A kérdésekre az email beérkezése visszaigazolásán kívül hét munkanap alatt sem jött válasz, ha megérkezik, cikkünket frissítjük.

Az 5-ös főútról Szeged-Szentmihályra vezető út vasúti kereszteződése – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Az 5-ös főútról Szeged-Szentmihályra vezető út vasúti kereszteződése – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

A Szeged–Röszke közötti vasút felújításának befejezését 2023 októberére tervezték. A személyvonatok elindításához a mostani állapoton túl még el kell készülniük többek között a közlekedésbiztonsági berendezéseknek és a villamos felsővezetéknek, továbbá a röszkei és a szeged-szentmihályi vasútállomásoknak is. A szentmihályiak úgy hallották, Szerbiában a Röszke–Szabadka-vonalon már készen vannak a miénkhez kapcsolódó vasúti beruházással.

Frissítés:

Valójában még nem készült el teljesen a Röszke-Szabadka vasútvonal, a munkálatok egy része ott is hátravan – írta e-mailban a Telex egyik olvasója, aki névvel nem szeretne szerepelni. Ő úgy látta, Szabadka állomása még átépítés alatt áll, ezért lezárták. Ezen az állomáson összesen négy vágány van most, a többi helyén pedig még nyitott a munkagödör. A villamos felsővezetéket hónapokkal ezelőtt lebontották, ezért a forgalmat a szerb oldalon is dízel motorvonatok és dízel mozdonyok bonyolítják. A Röszke országhatár – Szabadka vasúti szakaszt már felújították, elkészült négy állomás is, de még nem használhatók, ezeken a vonatok megállás nélkül haladnak át.

Szerbiában a Röszke-Szabadka vonalon, a szabadkai állomásnál az épületen és a síneken is dolgoznak még – Olvasói fotó
Szerbiában a Röszke-Szabadka vonalon, a szabadkai állomásnál az épületen és a síneken is dolgoznak még – Olvasói fotó

Köszönjük kedves olvasónknak a friss információkat és a képet!


A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!