Megújul a vasútvonal Szeged és a szerb határ között, 41 milliárdot költenek erre a szakaszra

2021. július 31. – 09:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Felújítják és villamosítják a vasútvonalat Szegedtől Röszkéig, a szerb határig, közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). A kormány összesen 40,9 milliárd forinttal támogatja a beruházást.

Mint írták, a 13,3 kilométeres vasútvonal átépítésével javul majd a térség elérhetősége, és „megfelelő minőségű kerülőutat kínál majd a Budapest–Belgrád korszerűsítés miatt szükséges vágányzár idejére”.

Felújított vasúti pálya Szeged-Rókus térségében – Fotó: NIF Zrt.
Felújított vasúti pálya Szeged-Rókus térségében – Fotó: NIF Zrt.

A szakaszon most csak legfeljebb 60 km/órás sebességgel mehetnek a vonatok, a felújítás után 80-120 kilométer/órára gyorsulhat a tempó. A vonalat villamosítják, vonatbefolyásoló, távvezérlő és biztosítóberendezéseket telepítenek. A röszkei állomás vágányhálózatát korszerűsítik, az új megállóhelyen, Szentmihályteleken is magasperon, esőbeállók, P+R és B+R parkolók épülnek. A fejlesztés összekapcsolódik a szerbiai oldalon, Horgostól Szabadkáig zajló felújítással.

A tervek szerint a munka 14 hónapig tart, így akár már 2022 második felében korszerű pályán járhatnak a vonatok.

A szerb oldalon idén májusban választották ki a kivitelezőt a vasútvonal felújítására. A Karin Komerc és az Orosz Vasutak szerbiai kirendeltsége lett a szerb kormány stratégiai partnere, írta a Szabad Magyar Szó. Szeged és Szabadka között 2015 novemberében szűnt meg a vasúti forgalom a határon felhúzott kerítés miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!