Gulyás az Orbán–Putyin-találkozót kritizáló amerikai nagykövetnek: Nézegessen inkább Biden–Putyin-videókat!

2023. október 18. – 16:28

Másolás

Vágólapra másolva

Gulyás Gergely válaszolt az Orbán pekingi útját minősítő diplomáciai kritikákra. Ahogy arról részletesen beszámoltunk, Orbán Viktor egyetlen európai politikusként vett részt a pekingi „Egy övezet, egy út” nevű gazdasági fórumon, ahol kedd délelőtt Hszi Csin-ping kínai, délután pedig Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt.

Putyinnak ez volt az első külföldi útja azóta, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszék nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene az Oroszországba hurcolt ukrán gyerekek ügyében, és ez volt az első alkalom az invázió kezdete óta, hogy egy EU-s ország vezetőjével találkozott.

Az Orbán Viktorral rendszeresen beefelő David Pressmann közösségi oldalán a találkozót úgy minősítette: „Magyarország vezetője egy olyan ember mellé állt, akinek az erői emberiség elleni bűncselekményekért felelősek Ukrajnában, és egyedül tette ezt a szövetségeseink között. Miközben Oroszország az ukrán civileket támadja, Magyarország az üzletért könyörög”.

Az ATV a kritikáról megkérdezte Gulyás Gergely kancelláriaminisztert, aki azt válaszolta a csatorna újságírójának Pressmannek üzenve, hogy

ha az elmúlt évekre visszatekint, találkozót fog látni – többet is – Joe Biden és Putyin elnök között, beleértve Joe Bidennek az elnöki és az alelnöki időszakát is (…) Javaslom, hogy ezeket a képeket nézegesse.

Arra a felvetésre, hogy a Biden–Putyin-találkozók idején Oroszország még nem indított inváziót Ukrajna ellen, Gulyás elkezdett arról beszélni, „a háború időszakában pedig kiemelten fontos, hogy a békéről beszéljünk”, és arról, hogy az orosz agressziónak mielőbb véget kell vetni. „A miniszterelnök is ezt tette, és mindenkinek azt javaslom, hogy tegye is ezt”. Orbán Viktor egyébként egyetlen egyszer sem szembesítette Putyint sem az orosz katonai agresszióval, sem az invázió során elkövetett emberiesség elleni bűncselekményekkel.

Németország budapesti nagykövete, Julia Gross is meglehetősen kritikus éllel tett fel kérdéseket a találkozóról – korunkra jellemző módon Kovács Zoltán kormányszóvivő egyik posztja alatti kommentek formájában:

Szóval – Putyinnak be kell fejeznie a háborúját Ukrajna ellen, véget kell vetnie a civilek bombázásának, az iskolák és kórházak elleni rakétatámadásoknak és a gyerekek elrablásának? Ez volt a szándék és a megbeszélés tárgya, ugye?

Gulyás Gergely azt „javasolta” a német nagykövetasszonynak, „azokat a beszélgetéseket olvasgassa, ezek részben megjelentek az interneten is, amelyeket a saját kancellárja folytatott a háború kezdete, illetve kitörése óta az orosz elnökkel”, majd kijelentette, ha Európa felelősen akar eljárni, akkor minden lehetőséget megragad annak érdekében, hogy Oroszországot az agresszió befejezésére rászorítsa.

Ilyen értelemben a német nagykövet talán furcsa formában feltett kérdésére kielégítő választ tudunk adni, igen ezért találkozott a magyar miniszterelnök az orosz elnökkel.

Gulyás kérdésre azt is elárulta, hogy szerinte Magyarország NATO-tagságára semmilyen veszélyt nem jelent egy Orbán–Putyin-találkozó. Az ATV arra is rákérdezett, hogy Orbán kerülte a találkozón a háború háborúnak nevezését, helyette a Kreml szómágikus leleményére is utaló „katonai műveletek” kifejezést használta; Gulyás erre érdemi válasz helyett annyit mondott,

a magyar kormánynak világos véleménye van, minden olyan, a háborút ítélő dokumentumot az európai uniós tagállamokkal együtt fogadtunk el, ami Oroszországot Ukrajna területi integritásának a tiszteletben tartására szólítja fel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!