Mégis megépülhet a Déli Körvasút, mert a kormány megkerüli Újbudát

2023. október 18. – 14:17

Másolás

Vágólapra másolva

Egy kormányrendeletre hivatkozva katonai célúvá minősítette a kormány a Déli Körvasút beruházást, így nem kell betartania bíróság hatályos döntését, amely szerint nem végezhetők kivitelezési munkálatok a területen – közölte az Újbudai Önkormányzat, amely szerint az ezt elrendelő végzés a szövegezésében olyan, mintha kifejezetten emiatt az ügy miatt született volna.

Kerestük a kormányt, hogy megtudjuk, miért pont most minősítették át a beruházást, és milyen katonai célt fog szolgálni, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ a kérdéseinkre.

A Déli Körvasút kapacitásbővítési tervei ellen azért tiltakoznak a civilek és az újbudai önkormányzat is, mert közel ezer fát vágnának ki és több ezer négyzetméter zöldfelületet túrnának fel miatta a XI. kerületben. A beruházást már egyszer megtámadta a bíróságon Újbuda önkormányzata civilekkel az oldalán közigazgatási per keretében, a keresethez csatlakozott a fővárosi önkormányzat és Ferencváros is. Ennek nyomán 2022 februárjában elveszítette környezetvédelmi engedélyét, új eljárás kezdődött, melynek végén a Pest Megyei Kormányhivatal újból megadta a környezetvédelmi engedélyt.

Májusban aztán másodjára is elbukta a környezetvédelmi engedélyét a Déli Körvasút, úgy tűnt, megcsúszhat a több százmilliárd forintos projekt. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az engedély elkaszálása utáni egyik kormányinfón azt mondta, szerinte ezzel budapesti városvezetés a budapesti közlekedés fejlődése ellen lépett. Hozzátette, hogy száz fa kivágása persze fájdalmas, de hangsúlyozta, hogy enélkül a projekt nélkül a vasúti közlekedés fejlesztése nem valósulhat meg.

Az Újbudai Önkormányzat szerint mostani, a Déli Körvasút katonai célúvá minősítése 20 hónappal az ukrajnai háború kitörése után azért született, hogy ne kelljen betartani a bíróság hatályos döntését, amely szerint nem végezhetők kivitelezési munkálatok a területen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!