Újbuda Önkormányzata a civilekkel közösen tiltakozik a Déli Körvasút beruházás miatti fakivágások ellen

2022. december 7. – 14:02

Újbuda Önkormányzata a civilekkel közösen tiltakozik a Déli Körvasút beruházás miatti fakivágások ellen
A képen szereplők balról jobbra: Orosz Anna Újbuda országgyűlési képviselője, Dr. László Imre Újbuda polgármestere, Bakai-Nagy Zita környezetvédelemért is felelős alpolgármester és Tóth Sándor Péter, a Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért egyesület elnökségi tagja – Fotó: Újbuda Önkormányzata

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. péntek éjjel egy Facebook posztban jelentette be, hogy a Déli Körvasút kapacitás bővítése miatt közel ezer fát fognak kivágni a XI. kerületben. Ezzel szemben lép fel a kerület polgármestere, országgyűlési képviselője, alpolgármesterei és civil szervezetek, akik közös sajtótájékoztatót tartottak, ahol kijelentették: minden lehetséges módon fel fognak lépni a Nif Zrt. értelmetlen pusztítása ellen.

A sajtótájékoztatón, amit azon fák előtt tartottak, amit a társaság halálra ítélt, Bakai-Nagy Zita környezetvédelemért is felelős alpolgármester ismertette az ügy előzményeit. Korábban a civilek bírósági úton támadták meg a 337 milliárdos projekt beruházás környezetvédelmi engedélyét, amit Fővárosi Törvényszék megsemmisített. Az indoklásban kitértek arra, milyen szempontok alapján kell elkészíteni az új tanulmányt, ezeket a beruházó azonban nem, vagy csak részben vette figyelembe. Ezért az újabb engedély ellen külön keresetben, de együttműködve a Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért (röviden: POPÉK) egyesülettel közösen bírósághoz fordul Újbuda. Bakai-Nagy Zita felszólította a döntéshozókat, amíg ez a jogi eljárás le nem zárul, ne adjanak engedélyt fakivágásokra, visszafordíthatatlan folyamatokra, valamint az építési engedély módosítására irányuló eljárást pedig függesszék fel erre az időre.

Bakai-Nagy Zita szavait a POPÉK elnökségi tagja, Tóth Sándor Péter is megerősítette. Tóth Sándor Péter szerint a beruházásnak nincs érvényes építési engedélye, mivel az már eleve jogsértésen alapul, ezért a beruházónak nincs joga kivitelezési munkákat kezdeni. „Van miért küzdenünk. A demonstrációnk és a bírósági eljárás akkor sem hiábavaló, ha nem lesz sikeres, mert ezzel utat mutatunk a jövő tudatos nemzedékének: ne engedjék, hogy elhibázott kormányzati döntések miatt Újbuda örökre tehervasúti átjáróházzá silányuljon” – fogalmazott Tóth Sándor Péter.

A sajtótájékoztatón a kerület polgármestere Dr. László Imre arra emlékeztette a résztvevőket, hogy a Képviselő Testület többször is állást foglalt már az ügyben, ezeket a határozatok az akkor illetékes Palkovics László korábbi innovációs és technológiai miniszternek is eljuttatták. A miniszter a látszat kedvéért tárgyalást kezdeményezett, de a megbeszéléseknek nem volt eredménye.

Orosz Anna, Újbuda országgyűlési képviselője az üggyel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a beruházás több szempontból is aggályos, az itt élők életminőségnek romlásán és a környezetpusztításon túl a korrupciógyanúját is felveti: „A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cég túlárazott ajánlata miatt a kormány lesöpri az asztalról a helyiek, a civilek, és az őket képviselő önkormányzat kéréseit, követeléseit.” Az országgyűlési képviselő ezért megkeresi Lázár János építési és közlekedési minisztert, és felszólítja, hogy állítsa le az engedély nélküli beruházást. Orosz Anna ígéretet tett arra is, hogy felhívja a problémára az európai döntéshozók figyelmét is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!