A helyzet súlyos – erre jutott az országos kórházi főigazgató a lassan 100 milliárdra rúgó tartozásaik miatt

2023. október 11. – 16:57

Másolás

Vágólapra másolva

Az állami kórházak adóssága az egészségügyi beszállítóik felé napról napra növekszik, legutóbb már 100 milliárd forintra becsülték az összegét. Október elején ült le tárgyalni az adósságok rendezéséről az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) és az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ), írta a 24.hu.

A tárgyalásról megjelent közlemények sok konkrétumot nem vetítettek előre, de a megoldás kulcsának a korábbinál szorosabb együttműködést, az őszinte párbeszédet és a folyamatos egyeztetést tartják többek között.

Az ETOSZ vezetői, Csató András elnök és Rádai Tamás igazgató beszámolója után Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató jelezte, hogy a kintlévőségek felhalmozódása nem kizárólag az OKFŐ fenntartása alá eső intézményeket érinti, ugyanakkor nem vitatta a kialakult helyzet súlyosságát.

Az államkincstár közlése szerint június végén 70,2 milliárd körül volt az adósságállomány, ami júliusra 62,8 milliárdra csökkent, de augusztusra már 71,5 milliárd forintra nőtt.

Rásky László, az Orvostecnhikai Szövetség titkára korábban azt nyilatkozta, hogy a beszállítók többsége hitelt vett fel, hogy pótolni tudja az állam által ki nem fizetett számlákat. A felvett hitelek közel fele 100 millió forint körül van, míg a többi esetben legalább 10 millió forintot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!