„Rogyott egy kicsit, aztán dűt is” – az ötvenéves mindszenti víztorony utolsó órája

2023. október 10. – 16:41

„Rogyott egy kicsit, aztán dűt is” – az ötvenéves mindszenti víztorony utolsó órája
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Mikor a buszról megláttuk, tudtuk mindig, hogy mindjárt Mindszenten vagyunk” – mondta egy fiatal nő negyed órával a mindszenti víztorony felrobbantása előtt. Az 1973-ban épült betontornyot kedden délelőtt borították földre, négyből három „lába” kapott robbanótöltetet.

Már 2021 decembere óta tudni lehetett, hogy lebontják az ötvenéves, 50 méter magas, 500m3 kapacitású, karélyos típusú építményt, amit a szecesszióért rajongó Bakonyi Tibor tervezett Szegeden.

Azért döntöttek így, mert bár a polgármester is szerette volna megtartani, terhelés nélkül is legfeljebb tíz évet jósoltak a statikailag instabil, helyrehozhatatlanul korrodált vasbeton szerkezetnek. A város 100 millió forintot kapott ezért a régi bontására, és egy új megépítésére.

Hogy a néhányuk által „öreg hölgy”-nek becézett építményt le kellett-e bontani, abban a helyiek között sem volt feltétlen egyetértés, de talán többen voltak azok, akik megtartották volna. Egy biztos, nosztalgiázással teltek a hatezres alföldi város délelőtti órái. A helyszíntől 150 méterre található, Csokonai utcai nemzeti dohánybolt előtt cigiző ötvenes-hatvanas férfiak egyike azt mondta, volt, hogy Mezőhegyesen arra kelt föl az autóban, hogy még el sem hagyhatták Mindszentet, mert látja a víztornyot. Ekkor derült ki számára, hogy kettő ugyanilyen épült annak idején az országban, egy itt, a másik pedig a román határon fekvő mezővárosban. „Olyan idős, mint a húgom, nekem hiányozni fog” – mondta egy másik, idősebb férfi.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex

A dohányboltban dolgozó középkorú nő néhány éve él csak a városban, őt kifejezetten nem is érinti a dolog, amivel kirajzolódik, hogy

inkább azok fájlalják a víztorony elvesztését, akik már akkoriban is itt éltek, és fiatalkorukra emlékezteti őket.

Ráadásul többen is megerősítették, hogy a helyiek építették annak idején, erről pedig a közösségi médiában is megjelent egy album. „Nekünk soha nincsen semmi emlékünk. A malom az utolsó” – szúrta közbe egy idős hölgy, utalva arra, hogy bár nem annyira kis településről van szó, nem sok a műemlék jellegű épület.

A szemközti pékségben dolgozó, húszas éveiben járó lány borzongott a gondolattól is, hogy néhány házzal arrébb hamarosan felrobbantanak valamit. Ő jobban örült volna, ha nem halasztják el az eredeti, múlt csütörtöki időpontot, mert akkor nem ő volt beosztva. „Úristen, hát ez egyre jobb” – mondta, amikor a tervezett részletekbe avattam be, azaz hogy konkrétan a Reál szupermarket mellé fog dőlni a víztorony.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex

A robbantás összehozta a város népét. Három helyszínen gyűltek össze nagyobb csoportokban a helyiek, mindegyik legalább 150 méterre volt magától a toronytól. Az egyik nagyobb tömörülés a főút túloldalán lévő, elkerítetlen katonai temetőben alakult ki, de a közeli benzinkút mögött is rengetegen várták a pillanatot, köztük a sajtó. Bár a különböző helyszínek miatt nehéz hiteles becslést adni, félezren lehettek a nézelődők. „Ide takarodjatok már, Arnold, idefele!” – így kiabáltak rá percekkel a robbantás előtt többen két fiatal srácra, akik közelebbről szerették volna nézni a robbantást.

Úgy másfél perccel a robbanás előtt egy madárraj kezdett körözni a toronynál, hogy miért szálltak fel arról már ennyivel előre, azt nem tudni. Egy csattanó, majd egy robbanó hang után fájdalmasan lassan, 9 másodperc alatt dőlt le a mindszentiek víztornya. A közönséget jól érzékelhető lökéshullám csapta meg, a föld is beleremegett. A gyerekek sírni kezdtek, mindenki más másodpercekig szótlanul állt.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex

„Rogyott egy kicsit, aztán dűt is” – foglalta össze a legfontosabb pillanatokat barátainak egy idős hölgy. Bár a területet biztosító szakemberek ezt még nem szerették volna, a közönség hamar ellepte a vasútállomás rakodóterületét, ahonnan a legjobban látni lehetett az összerogyott építményt.

„Nem volt ez olyan rossz állapotban, ha a robbantás után is így maradt” – szemlézte egy hölgy a víztorony úgy-ahogy egyben maradt fejszerkezetetét, míg egy másik azt elemezte, hogy nem az odahordott sóderkupacokra dőlt a torony, hanem pont azok mellé. „Ez jó’ mellé mönt” – mondta.

Szerinte valószínűleg a robbanószer lett rosszul elhelyezve, mert szél nem volt, tehát számítási hiba történhetett. „De nem vagyok mérnök, csak mondom” – zárta a megfejtést, majd hazafelé indult, ahogyan lassan a többiek is.

Már csak az a kérdés, hogyan találnak haza ezentúl így, a messziről látszó víztorony nélkül a mindszentiek?

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!