Magántőkét von be a kormány a MÁV-ba

2023. október 10. – 15:02

Másolás

Vágólapra másolva

Hatékonyabbá válhat a vasúti járművek karbantartása és gyártása a MÁV–Volán-csoportnál, miután a kormány úgy döntött, hogy a MÁV Vagon Kft. mintegy 75%-a magánkézbe kerül – közölte a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága. A cég ugyanakkor továbbra is a MÁV–Volán-csoport leányvállalata marad, így az ott dolgozók munkáját nem befolyásolja a tulajdonosi szerkezetváltás.

A vállalat új többségi tulajdonosa a Magyar Vagon Zrt. lesz, amelynek a kezében már ott van a vasúti járműveket gyártó és javító Dunakeszi Járműjavító Kft. Ez az a vállalat, amelyben korábban az orosz tulajdonosok mellett a honvédelmi miniszternek, Szalay-Bobrovniczky Kristófnak is volt részesedése. Ám a miniszteri kinevezése után le kellett mondani róla Hernádi Zsolt, a Mol-vezérigazgatójának javára.

A kormányzat döntésének célja, hogy MÁV-VOLÁN-csoport kötöttpályás járműveinek jelenlegi 40 éves átlagéletkorát jelentősen csökkentse, amihez az kell, hogy jobb alapanyagokat tudjanak beszerezni, és korszerűbb járműveket gyártani. Mindemellett a cégcsoport azt reméli, hogy a tulajdonosváltás által egy versenyképesebb, üzleti alapú működés is megvalósulhat. Ez utóbbi összekapcsolódik azzal, amiről nemrég Nagy Bálint közlekedésért felelős államtitkár beszélt, miszerint a kötöttpályás közlekedés megújításához egy új piaci finanszírozási láb kialakítása szükséges.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!