Hát jó, basszus – mondta a Momentum képviselője, amikor megkapta a szót a parlamentben

2023. október 9. – 14:25

Másolás

Vágólapra másolva

„Most a Momentum képviselője, Lőcsei Lajos következik. Megadom a szót” – szólította fel a következő felszólalót Kövér László hétfő délután a parlamentben.

„Hát jó, basszus”

– reagált Lőcsei, aki valószínűleg nem számított arra, hogy már be van kapcsolva a mikrofonja, és ezt mindenki hallja. A közvetítés szerint Kövér László is csak meglepve pillantott fel a papírjából a káromkodást hallva, de a szigorú házelnök ezúttal nem intette rendre a káromkodó képviselőt.

A bekapcsolt mikrofon nem először tréfálta meg a Momentumot. Két hete Gelencsér Ferenc pártelnök értékelte őszintén a saját felszólalását: „hú, ezt nagyon elbasztam”. Később elnézést kért a káromkodásért a Momentum tagjaitól, Donáth Anna pedig úgy fogalmazott egy háttérbeszélgetésen, hogy Gelencsér „nem élete legjobb beszédét mondta el”.

Lőcsei felszólalásában helytartóknak nevezte a Fidesz parlamenti képviselőit. Míg a valódi képviselők a magyar emberek érdekeit képviselik a Momentum politikusa szerint,

„a helytartók Orbán Viktor önös politikai akaratának végrehajtói”.

Erre jó példa szerinte, hogy Csöbör Katalin, a Fidesz helyi országgyűlési képviselője örömmel fogadta az Alsózsolcára tervezett akkumulátor-újrahasznosító üzemet, miközben az alsózsolcaiak és a település képviselő-testülete egyértelműen kifejezésre juttatta, hogy nem kérnek az üzemből.

Egy képviselőnek a helyiek álláspontját kellene támogatnia Lőcsei szerint, Csöbör azonban nem volt kíváncsi az alsózsolcaiak véleményére, az első két lakossági fórumra el sem ment. Az üzem ellen 3100 aláírást gyűjtöttek össze, amit átadtak a Fidesz képviselőjének, és Lőcsei szerint a helyiek arra kíváncsiak, hogy „a helytartó asszony mit csinált azóta a 3100 aláírással, kinek az érdekeit képviseli valójában, miért nem a saját választóinak a képviselete a legfontosabb.”

Egy árnyalattal több tiszteletet kért az emberek döntéseinek Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinteriroda államtitkára. „Minden személyeskedése ellenére Csöbör Katalin képviselőtársunk több alkalommal győzött abban a választókerületben” – mondta Dömötör, aki szerint a választásokon dől el, hogy ki kap lehetőséget a helyiek képviseletére.

Önök még nem kaptak kormányzati lehetőséget, és ennek oka van, szúrt oda az államtitkár az ellenzéki képviselőnek, majd azt kérdezte: „kit képviselnek önök?” A Momentum több millió magyar ember álma ellen kampányolt szerinte, amikor népszavazást kezdeményezett a budapesti olimpia rendezéséről, az orosz–ukrán háború kitörése után pedig fegyvereket és szankciókat követeltek.

„Ha magukon múlik, akkor lehet, hogy sokkal kevesebben vagyunk a háborúhoz, vagy akár magyar katonák lennének a hadszíntéren”

– fogalmazott Dömötör, hozzátéve: egy kicsivel nagyobb szerénységet várna el a helytartó szó használatakor.

Azért kellenek beruházások az államtitkár szerint, hogy munkahelyeket teremtsenek, a környezetvédelmi előírásokat mindenkinek be kell tartania, „ha pedig bárkinek véleménye van, a kormány, illetve a képviselőtársaim is nyitottak ezekre a véleményekre.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!