Földrengés volt Kassa közelében, Miskolcon is lehetett érezni

2023. október 9. – 21:10

Másolás

Vágólapra másolva

„Az imént pár perce földrengés volt Miskolcon, nálunk mozgott a szekrény” – írta este fél 9 körül egyik olvasónk. És valóban, az amerikai földtani intézet (USGS) oldala szerint helyi idő alapján 20:23-kor a Richter-skála szerint 5-ös magnitúdójú földrengés volt a Kassától körülbelül 60 kilométerre található Sztropkó közelében. Az USGS szerint nemcsak Szlovákiában, hanem nálunk, Lengyelországban, Romániában és Ukrajnában is lehetett érezni a földrengést.

A szlovákiai földrengésről a katasztrófavédelem is beszámolt. A Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának közleménye szerint október 9-én, helyi idő szerint 20:23 perckor 5,0-s magnitúdójú földrengés keletkezett Szlovákiában, Kassától mintegy hatvan kilométerre. A földmozgást több magyarországi településen is érezték, de károkról eddig nem érkezett bejelentés a katasztrófavédelemhez.

A Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma szerint a kezdeti becslések szerint 10 kilométeres mélységben pattant ki a földrengés. Ők már 5,2-es magnitúdójú földrengésről írnak. A legtöbb bejelentés eddig Miskolcról érkezett, de kaptak Vásárosnaményból, Hajdúnánásról és Sárospatakról is jelzéseket.

Legutóbb augusztusban lehetett Magyarországon földrengést észlelni: Szarvas, Kondoros, Mezőberény, Gyomaendrőd települések által bezárt négyszögben egy hét alatt nagyon nagy számú, összesen 99 darab földrengés pattant ki. Először egy 1,7-es magnitúdójú földrengést mértek, majd fél óra múlva egy 4,0-s és egy 4,1-es rengés is kipattant.

Aszódi Attila energetikus mérnök felvetette, hogy ezek akár emberi tevékenységek által indukált földrengések is lehettek, de az MVM szerint fúrásaiknak nem volt közük az észlelt földrengésekhez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!