Az MVM szerint a fúrásaiknak nincs közük a békési földrengésekhez

2023. szeptember 1. – 07:38

Másolás

Vágólapra másolva

„A Corvinus projektben résztvevő vállalatok, az MVM CEEnergy Zrt. és a Horizon General LLC. kijelentik, hogy semmiféle összefüggés nincs a Corvinus projekt kivitelezése és az elmúlt hetekben regisztrált magyarországi földrengések között. A feltételezés egyebek mellett a helyszínek közötti távolság miatt és a békési gázmezőn folyamatosan végzett kötelező mérések szerint is téves, alaptalan” – írja közleményében az MVM.

A vállalat ezzel arra reagált, hogy miután a Szarvas, Kondoros, Mezőberény, Gyomaendrőd települések által bezárt négyszögben egy hét alatt nagyon nagy számú, összesen 99 darab földrengés pattant ki, Aszódi Attila energetikus mérnök felvetette, hogy ezek akár emberi tevékenységek által indukált földrengések is lehettek. A mérnök szerint ugyanis a térségben több olyan tevékenység is folyik, ami ennek magyarázata lehet, az egyik ezek közül pedig a Corvinus-projekt, amiben a szénhidrogén-kitermelést akarják fokozni.

Az MVM felsorolja, szerintük miért nincs közük a földrengésekhez: „A földrengés által érintett terület és a Nyékpuszta mező egymástól teljesen eltérő geológiai képződményekben helyezkedik el. A földrengés epicentruma aljzati képződményben, míg a Nyékpuszta mező Miocén korú üledékes kőzetben található. A Corvinus projekt és a földrengések közötti összefüggés a fúrás helyszínétől való távolság és a fúrások mélysége alapján is teljességgel kizárt. A regisztrált földrengések Szarvas környéki epicentruma légvonalban 40-50 km távolságban van a Nyékpuszta mezőtől. A Corvinus projektben folyó tevékenység esetleges szeizmikus hatása ilyen távolságból elképzelhetetlen. A regisztrált földrengések mélysége legalább 10 kilométerre becsülhető. Ezzel szemben a Corvinus projektben végzett tevékenység jóval sekélyebben, 4 kilométeres mélységben zajlik. A jelentős mélységkülönbség is kizárja a Corvinus projekt feltételezett érintettségét a földrengések kialakulásában. Ezt a munkálatok során folyamatosan végzett ellenőrző mérések is alátámasztják”.

Valóban előfordulnak ember okozta rengések, de a szakértők is azt mondják, hogy a békési esetben ennek elenyésző esélye van, minden a természetes eredetre utal. Erről itt olvashat bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!