Két erősebb földrengés is volt Békés vármegyében

2023. augusztus 19. – 13:12

Két erősebb földrengés is volt Békés vármegyében

Másolás

Vágólapra másolva

Egymás után kétszer is megmozdult a föld az ország délkeleti részén szombaton. Az ELKH FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium tájékoztatása szerint előbb 11:13-kor volt 4-es, majd 11:16-kor volt 4,1-es erősségű fölrengés. Ilyen erős rengés ritkán, csak néhány évente van Magyarországon.

„Jelenlegi becslések alapján Gyomaendrődtől 11 km-re volt a földrengések epicentruma. A földrengések magnitúdója 4.0 volt, így a lakosság széles körben érezhette. A földrengések mélysége a manuális kiértékelések alapján 8 és 9 km volt. A következő napokban utórengések várhatóak” – írták a várható Békés vármegyei eseményekről.

Az obszervatórium Mezőtúr, Békéscsaba, Szarvas, Lakitelek, Békésszentandrás, Kondoros, Öcsöd, Gyomaendrőd, Doboz, Gádoros, Hódmezővásárhely, Kecskemét településekről kapott bejelentéseket.

12:51-kor aztán egy 2,9-es, 14:18-kor egy 2,8-as, 14:21-kor pedig egy 3,4-es rengés mért a szeizmológiai obszervatórium szombaton, de ezeken túl is várhatóak utórengések várhatóak a térségben.

Az obszervatórium Facebook-oldalának egyik csabacsűdi követője felvételt is küldött az első rengésről, melyen kivehető annak intenzitása. „Ezek a földrengések hazai viszonylatban jelentősek, ritkák, a lakosság széles körben érezte. A kisebb-nagyobb utórengések folyamatosak, a következő napokban még aktivitás várható. Bízunk abban, hogy anyagi károk nem keletkeztek” – írták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!