Nem fizetett az MCC Tucker Carlsonnak, de az apja egyébként hivatalosan Orbán lobbistája Amerikában

2023. október 6. – 13:16

Másolás

Vágólapra másolva

Közérdekű adatigényléssel fordult a 444 a Mathias Corvinus Collegiumhoz (MCC) Tucker Carlson augusztusi előadásával kapcsolatban. A Fox News egykori riportere nyáron tartott előadást a Millenáris Parkban, és Orbán Viktorral is interjúzott a Karmelita teraszán.

Az MCC nevében Lánczi Péter főigazgató-helyettes a következőt írta a lapnak: „A Matthias Corvinus Collegium 2023 augusztus 22-én rendezte meg a Millenárison az MCC Feszt After Tucker Carlsonnal című eseményét, amelynek vendége Tucker Carlson, a világ egyik legismertebb médiaszemélyisége volt. Az amerikai szakember nem először vett részt az MCC által szervezett eseményen, hiszen 2021 nyarán az első alkalommal megrendezett esztergomi MCC Feszten jelentős érdeklődés mellett tartott előadást a jelenlévőknek. A meglévő kapcsolatra tekintettel hívtuk meg Tucker Carlsont 2023 nyarán, aki a szóban létrejött megállapodás keretében, valamennyi előadóhoz hasonlóan anyagi ellenszolgáltatás nélkül lépett fel a nagy sikerrel lezajlott augusztusi eseményen.”

Persze ez elvi szinten nem zárja ki azt, hogy kormányközeli körök valamilyen más módon, más cégeken, szervezeteken, alapítványokon keresztül fizettek, fizetnek neki, vagy valamilyen hozzá köthető partnernek. Bizonytalan, hogy valaha kiderül-e, hogy ez így van-e, vagy sem.

Mindenesetre a New York Times és a New Republic korábban arról írtak, hogy Carlson apja, Richard Carlson közismerten Orbán Viktor lobbistája az Egyesült Államokban. Mármint bejegyzett módon, hivatalosan.

A New York Times cikke egyébiránt azért is nagyon érdekes, mert arról van benne szó, hogy az Orbán-kormányok rengeteg pénzt adtak az Egyesült Államokban működő alapítványoknak, agytrösztöknek, lobbistáknak és más, hálózatszerűen működő szervezeteknek. Ez többnyire teljesen legális módon történik, de nem egyszer felmerült már az amerikai közéletben, hogy ezek a magyar kormány környezetéből Amerikába ömlő pénzek felvetik az amerikai belpolitikába való illetéktelen külföldi befolyásszerzés gyanúját.

Tehát pontosan azzal vádolják Orbán Viktor köreit, amivel ő vádolja az Egyesült Államokat a hazai nyilvánosságban: hogy beavatkozik egy másik ország belpolitikájába.

Azt is hozzáteszik: a Magyarországról érkező pénzek (és befolyásolási kísérletek) esetenként felvetnek kérdéseket arról, hogy ezek mennyiben felelnek meg az amerikai átláthatósági követelményeknek.

Tucker Carlson és a szavahihetőség

Tucker Carlson korábban az amerikai jobboldali Fox News műsorvezetője volt. Ez az a csatorna, amivel kapcsolatban bizonyítékok sora mutatta azt, hogy úgy terjesztette azt a hamis összeesküvést, hogy Joe Biden 2020-ban csalással nyerte meg az amerikai választásokat, hogy a csatorna műsorvezetői és szerkesztői pontosan tudták, hogy ez nem igaz, és a csalásra nincs semmilyen bizonyíték. Egymásnak küldött csetüzenetekből derült ki, hogy a Foxnál dolgozók pontosan tudták, hogy óriási kamu, mégis lelkesen nyomatták a csalásteóriát.

A magát akkoriban Trump lelkes hívének mutató Tucker Carlsonról pedig szintén a saját maga által küldött sms-ek alapján derült ki, hogy valójában gyűlöli Trumpot, és alig várta, hogy ne ő legyen az elnök. 2021. január 4-én egy ismerősének például azt írta:

„Nagyon-nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy a legtöbb este ne kelljen tudomást vennünk Trumpról. Alig várom. Szenvedélyesen gyűlölöm őt.

Ez az elmúlt négy év. Mindannyian úgy teszünk, mintha sokat tudnánk felmutatni, mert túl nehéz lenne megemészteni a beismerést, hogy mekkora katasztrófa volt. De ugyan már. Trumpnak nem igazán van jó oldala.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!