Testkamerát kapnak a magyar rendőrök

2023. október 6. – 15:41

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországon is a rendőrjárőrök felszerelésének része lesz a ruházatra rögzíthető testkamera – erősítette meg az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) az Index kérdésére.

A döntés előtt a Budapesti Rendőr-főkapitányság kísérleti jelleggel egy ideje már tesztelte a különböző kép- és hangrögzítő eszközök hatékonyságát a rendőrökön. A tesztek eredményei alapján arra jutottak, hogy az eszközök „jelentős mértékben támogatják az egyes jogsértő cselekmények elkövetésének és a rendőri intézkedések dokumentálását, valós idejű kép- és hangfelvételek továbbítását, valamint a rendelkezésre álló felvételek tárgyi bizonyítási eszközként eljárási cselekményben történő felhasználási lehetőségét.”

A lap által megszólaltatott Major Róbert rendőr ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Közbiztonsági Tanszékének vezetője azt mondta, az eszközök elsősorban a rendőrt védik, másodlagos funkciójuk pedig a jogsértő rendőri intézkedések visszaszorítása, a rendőri „vadhajtások lenyesegetése”.

A Magyar Helsinki Bizottság már korábban is úgy vélte, többek között azért is nehéz felderíteni a rendőri túlkapásokat, mert nagyon kevés rendőrautót szereltek fel kamerával, vagy járőrt testkamerával. Utóbbiból 2022 novemberében még mindössze 70 darab volt az országba, 2021 októberéig pedig a rendőrautók csupán 1,4 százalékában működött kép- és hangrögzítő eszköz.

A hazai börtönökben is használtak már eddig testkamerákat, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) szerint az eszközök segítségével visszakövethetők és utólag kielemezhetők a rögzített események, ami nagyban segíti a munkájukat.

Magyarországon egyébként évek óta nincs elég rendőr, főleg a hierarchia legalján lévő járőrök hiányoznak a rendszerből. Emiatt több munka hárul rájuk, és sokszor olyan feladatokat is végezniük kell, amiket korábban nem. A rendőrhiányról ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!