Rétvári: Karikó és Krausz is a magyar oktatási rendszerben tanulták meg az alapokat

2023. október 5. – 17:42

Másolás

Vágólapra másolva

Nem kellett hozzá sok idő, hogy valamelyik magyar politikus megtalálja az összefüggést a magyar oktatási rendszer és a két új Nobel-díjas magyar között. Rétvári Bence államtitkár szerint Karikó Katalin és Krausz Ferenc is a magyar oktatási rendszerben tanulták meg az alapokat.

A Magyar Nemzet készített – eredetileg a pályát elhagyó tanárokról – interjút a Belügyminisztérium államtitkárával, akinek feltették a kérdést: mit gondol arról, hogy sokan szóvá teszik a két új Nobel-díjasról, hogy sikereiket nem Magyarországon, hanem külföldön érték el. Rétvári Bence válaszában leszögezte, hogy ez elsősorban az ő személyes sikerük, amit tehetségüknek, szorgalmuknak köszönhetnek. Majd áttért arra, hogy nyilván sok lemondás és munka van az eredményeik mögött, de

„azt azért ne felejtsük el, hogy mind a ketten a magyar oktatási rendszerben tanulták meg az alapokat”.

„Éppen ezért nekünk, magyaroknak is önbizalmat adhat, hogy mi is képesek vagyunk a legkiválóbb teljesítményre ma is. De ehhez az kell, hogy megbecsüljük magunkat és ne lebecsüljük” – tette hozzá Rétvári Bence.

Hétfőn az mRNS-alapú orvoslás alapjainak megteremtéséért Karikó Katalinnak és kutatótársának, az amerikai Drew Weissmannek ítélték oda a fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat. Kedden pedig Krausz Ferenc, Pierre Agostinivel és Anne L'Huillierrel megosztva kapta meg a 2023-as fizikai Nobel-díjat „az attoszekundumos fényimpulzusokat generáló kísérleti módszerekért, melyekkel az anyag elektrondinamikáját lehet tanulmányozni”. Arról ebben a cikkünkben írtunk, hogy a 18 magyar Nobel-díjas közül hányan kapták Magyarországon folytatott tevékenységükért az elismerést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!