27 milliárd forintot csoportosítanak át a magyar űrhajós misszióra

2023. szeptember 30. – 11:45

Másolás

Vágólapra másolva

27 milliárd forintot csoportosítottak át az űrhajós képzésre, 1,6 milliárdot pedig a Budapest-Belgrád vasút építésére – szúrta ki a Magyar Közlönyből az Átlátszó.

A lap szerint az elmúlt években is több milliárd forintot szántak a magyar űrhajózás fejlesztésére. Orbán Viktor most módosította a magyar kutatóűrhajós misszióját érintő korábbi kormányhatározatot. Az új utasítás értelmében Varga Mihály pénzügyminiszternek gondoskodnia kell a mai árfolyamon mintegy 27,1 milliárd forint átcsoportosításáról: 2023-ban 6,9 milliárd, 2024-ben 15,3 milliárd, 2025-ben pedig 4,9 milliárd forintról van szó.

Ahogy azt megírtuk, Szijjártó szeptember 26-án írta alá az Axiom Space nevű amerikai vállalattal azt a szerződést, amelyik garantálja, hogy Magyarország hosszú évtizedek után ismét embert küld a világűrbe

Jelenleg négy űrhajósjelölt van versenyben, ők idén októberben megkezdik Austinban és Houstonban a kiképzést és tesztelést. Aztán két fősre szűkül a lista, és közvetlenül az űrrepülés előtt születik majd döntés arról, hogy Farkas Bertalan után ki lehet a második magyar űrhajós, akinek nyolc tudományos kísérletet kell majd végrehajtania az űrben. Azt egyelőre nem látni, hogy pontosan mikor utazhat ki az űrbe a kiválasztott űrhajós. Most 2024-re tervezik, de könnyen lehet, hogy 2025 lesz belőle.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!