Kiválasztottak nyolc tudományos kísérletet, amiket a leendő magyar űrhajós végrehajt majd

2023. április 3. – 18:00

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány az amerikai Axiom Space-szel együttműködve hajtja végre a missziót, amihez az űrhajósjelöltet kiválasztják, hétfőn pedig telefonon egyeztettek a részletekről a vállalat vezérigazgatójával, írta ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebookjára.

A leendő magyar űrhajós 31 napon át hajtja végre azt a nyolc tudományos kísérletet, amelyeket magyar egyetemekkel közösen választottak ki a programra, és tizenkét magyar fejlesztésű műszert visz majd magával az állomásra.

A szerződést a véglegesítését követően hamarosan aláírják, az űrrepülés várható időpontja az Axiom Space és a NASA közötti tárgyalások alapján várhatóan 2024 vége vagy 2025 eleje lesz, írta Szijjártó.

A négy űrhajósjelölt – Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium
A négy űrhajósjelölt – Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium

244 ember közül szűkült négyre a jelöltek listája, őket március 7-én mutatták be. A négy jelölt: Kapu Tibor fejlesztőmérnök, Cserényi Gyula villamosmérnök, Szakály András tervezőmérnök és dr. Schlégl Ádám ortopéd sebész. Közülük kerül majd ki az az ember, aki 2024–25 fordulóján a közel harmincnapos űrutazásra indul a Nemzetközi Űrállomásra.

A magyar űrhajósprogramról a kormány hivatalos oldalán írtak részleteket, a küldetéshez elhivatott, öntudatos és kiegyensúlyozott személyiséggel rendelkező jelölteket kerestek, akik stresszhelyzetben is jó ítélő- és döntési képességgel rendelkeznek, találékonyak, és képesek csapatban dolgozni, készek hosszabb vagy rövidebb időt távol tölteni családjuktól, szeretteiktől akár nagyon rövid értesítés mellett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!