Bemutatták a négy magyar űrhajósjelöltet

2023. március 7. – 10:49

Másolás

Vágólapra másolva

Bemutatták a külügyminisztériumban azt a négy űrhajósjelöltet, akik közül kikerül az az ember, aki 2024–25 fordulóján harmincnapos űrutazásra indul a Nemzetközi Űrállomásra. A négy jelölt: Kapu Tibor fejlesztőmérnök, Cserényi Gyula villamosmérnök, Szakály András tervezőmérnök és dr. Schlégl Ádám ortopéd sebész, írta az ATV tudósítója a helyszínről.

A négy űrhajósjelölt – Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium
A négy űrhajósjelölt – Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium

Ahogy arról a Telexen is írtunk, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be, hogy négyre szűkült a magyar űrhajósjelöltek listája, őket 240 ember közül választották ki, akik különböző teszteken és vizsgálatokon estek át az Európai Űrügynökségnél, a Semmelweis Egyetemen és a Magyar Energiatudományi Intézetben.

A válogatási procedúra után nyolcan maradtak, őket a Magyar Honvédség kecskeméti repülőbázisán tesztelték tovább vadászpilóták segítségével. Ennek eredményeként a szakértői testület leszűkítette a listát négy főre.

A magyar űrhajósprogramról a kormány hivatalos oldalán írnak részleteket, a küldetéshez elhivatott, öntudatos és kiegyensúlyozott személyiséggel rendelkező jelölteket kerestek, akik stresszhelyzetben is jó ítélő- és döntési képességgel rendelkeznek, találékonyak, és képesek csapatban dolgozni, készek hosszabb vagy rövidebb időt távol tölteni családjuktól, szeretteiktől akár nagyon rövid értesítés mellett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!