Túlélőtréningen is részt vett a négy magyar űrhajósjelölt, de csak egyiküket lövik majd fel az űrbe

2023. augusztus 25. – 09:02

Másolás

Vágólapra másolva

„Az a fontos, hogy Magyarország készen álljon arra, hogy amikor a rakéta elstartol, a maximumot hozzuk ki abból a történelmi harminc napból, amelyet a magyar űrhajós a világűrben eltölt” – mondta Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa, aki a magyar űrhajósok kiképzéséről adott interjút a Magyar Nemzetnek. A biztos szerint a négy jelölt az elmúlt hetekben szárazföldi és vízi oktatást kapott, mind a négyen maximális erőbedobással és odaadással készülnek.

De nincs helye a szentimentalizmusnak, csak egy jelöltből lesz űrhajós, legalábbis a Hunor magyar űrhajós programban

– mondta Ferencz Orsolya. A biztos azt mondta, hogy az űrhajósjelöltek fizikai erőnléti edzéseken, orvosi vizsgálatokon vesznek részt, ismerkednek a súlytalanság jellemzőivel is, legutóbb pedig a Magyar Honvédség szakembereinek segítségével túlélőtréninget teljesítettek, mert arra is fel kell készülni, ha a landolás olyan helyen történne, ahol szükség van ilyen tudásra.

„Akiknek a fenti képzések során a legmagasabb a tudásszintjük, és mind pszichésen, mind fizikailag a legjobb jellemzőkkel bírnak. Először kettőre csökken az űrhajósjelöltek száma, az ő kiképzésük az Egyesült Államokban folytatódik. Nyilván az ott tapasztaltak alapján választjuk ki az amerikai szakemberekkel együtt a második magyar űrhajóst. Fontos kiemelni, hogy a kiválasztott űrhajós társának tartalékként végig készen kell állnia arra, hogy ha baj van, beugorjon, és ha kell, belőle legyen a második magyar űrhajós” – mondta Ferencz Orsolya.

Arra a kérdésre, hogy mikor lesz a magyar űrhajós útja, az űrkutatásért felelős biztos azt mondta, 2024-re tervezik, „de könnyen lehet, hogy 2025 első fele lesz belőle”. „Ennyire előre még nem lehet látni, sok minden befolyásolja a Nemzetközi Űrállomás forgalmát. Erre nincs ráhatásunk” – mondta.

A négy űrhajósjelöltet márciusban mutatták be a külügyminisztériumban: Kapu Tibor fejlesztőmérnök, Cserényi Gyula villamosmérnök, Szakály András tervezőmérnök és dr. Schlégl Ádám ortopéd sebész, közülük kerül majd ki az az egy, aki részt vehet az utazáson. Neki nyolc tudományos kísérletet kell majd végrehajtania.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!