Szijjártó kedden aláírja a szerződést a magyar űrhajós utazásáról

2023. szeptember 19. – 18:47

Szijjártó kedden aláírja a szerződést a magyar űrhajós utazásáról
Schlégl Ádám, Kapu Tibor, Cserényi Gyula és Szakály András, a HUNOR – Magyar Űrhajós Program űrhajósjelöltjei a Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztossal és Sztáray Péter biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkárral tartott budapesti találkozón 2023. szeptember 12-én. Az év végére kiderül, a négy magyar űrhajósjelölt közül ki lesz az a kettő, aki az Egyesült Államokban folytatja majd a kiképzést, azonban az, hogy végül melyik magyar űrhajós repül fel a világűrbe, majd csak a program végén derül ki – Fotó: MTI/KKM

Másolás

Vágólapra másolva

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden aláírja az Axiom Space nevű amerikai vállalattal kedden Austinban azt a szerződést, amelyik garantálja, hogy Magyarország hosszú évtizedek után ismét embert küld a világűrbe – közölte az MTI.

A második magyar űrhajós 2024 végén vagy 2025 elején kezdheti meg a misszióját.

„Hogy pontosan mikor kerül sor az indítási ablakon belül az űrexpedícióra, az azon múlik, hogy a NASA és a Nemzetközi Űrállomás közötti űrrepülések menetrendje hogy néz ki, illetve milyen ütemterv szerint képzik majd ki azt a másik három, nem magyar űrhajóst, akikkel együtt az expedícióban részt vesznek” – jelentette ki Szijjártó.

A magyar űripari stratégia keretében a magyar űrhajós a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) harminc napon keresztül különböző eszközök használatát teszteli és tudományos kísérleteket hajt végre.

Jelenleg még négy magyar űrhajósjelölt van versenyben, ők idén októberben megkezdik Austinban és Houstonban a képzések, helyszíni tesztelések első fázisát. Aztán két fősre szűkül a lista, és közvetlenül az űrrepülés előtt születik majd döntés arról, hogy Farkas Bertalan után ki lehet a második magyar űrhajós.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!