Megmagyarázta a Honvédelmi Minisztérium, miért akar új lélegeztetőgépeket beszerezni

2023. szeptember 27. – 05:47

Másolás

Vágólapra másolva

Rövid határidővel írt ki lélegeztetőgépek beszerzésére közbeszerzési eljárást a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ, miközben jelenleg is legalább 17 ezer darab van Magyarországon, írtuk kedden, ám az csak időközben derült ki, miért is van szüksége a honvédségnek újabb lélegeztetőgépekre. A Honvédelmi Minisztérium az RTL Híradó megkeresésére azt közölte, hogy

a magyar katonaegészségügy a NATO-szabványnak megfelelő eszközöket tervez beszerezni, amelyek markánsan különböznek a civil ellátási rendszerben használt eszközöktől, és amelyek jellegüknél fogva hatékonyan képesek támogatni a műveletekben történő sérültellátást.

„Nagy hangsúlyt fektetünk az eszközök mobilitására, az autonóm működés fontosságára, a tábori körülmények közötti alkalmazhatóságra, szállíthatóságára, valamint erősítjük a légi egészségügyi kiürítés szigorúan szabályozott orvostechnikai hátterét is” – válaszolták. Hozzátették, hogy a speciális kritériumoknak megfelelő gépek beszerzése szoros kapcsolatban áll „a Magyar Honvédség modernizációjára és fejlesztésére vonatkozó kormányzati célkitűzésekhez. A Magyar Honvédség ezen eszközök segítségével a NATO számára felajánlott képességeit erősíti.”

Korábban a Telexen is foglalkoztunk azzal, hogy a koronavírus-járvány idején Magyarország 16-17 ezer lélegeztetőgépet szerzett be, javarészt Kínából, összesen nagyjából 300 milliárd forintért, miközben az akkori legdurvább vészforgatókönyv sem számolt egyszerre 8500-nál több olyan beteggel, akit géppel kell lélegeztetni.

A beszerzés már annak idején is viták kereszttüzében állt, leginkább azért, mert fura közvetítőcégeken keresztül ment az üzlet; akadtak olyanok is közöttük, amelyekből többmilliárdos hasznot vettek ki a tulajdonosai, és rövid úton meg is szüntették őket.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az áprilisi kormányinfón azt mondta, hogy az emberélet számított, így nem vizsgálják, hogy túlárazott volt-e a lélegeztetőgép-beszerzés.

Aztán augusztus végén a kormány többévnyi pereskedés után kiadta a Transparency International Magyarországnak az adatokat, amelyekből kiderült, hogy egyetlen lélegeztetőgépet sem adtak el a koronavírus-járvány idején mintegy 300 milliárd forintból felhalmozott készletből.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!