Újabb lélegeztetőgép-tendert írt ki a honvédség, pedig még mindig van 17 ezer darab

2023. szeptember 26. – 14:19

Másolás

Vágólapra másolva

Lélegeztetőgépek beszerzésére írt ki közbeszerzési eljárást a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ, de sok idő nincs az ajánlattételre, mert a határidő jövő hét kedd, írja a hvg.hu, miután Hadházy Ákos független képviselő a Facebookon kiposztolta a hivatalos kiírást. Hogy miért van szükség újabb lélegeztetőgépekre, miközben jelenleg is legalább 17 ezer darab van Magyarországon, az egyelőre nem derült ki. Ezért levélben kerestük meg a Magyar Honvédség Egészségügyi Központot, amint választ kapunk a kérdéseinkre, frissítjük a cikket.

Korábban a Telexen is foglalkoztunk azzal, hogy a koronavírus-járvány idején Magyarország 16-17 ezer lélegeztetőgépet szerzett be, javarészt Kínából, összesen nagyjából 300 milliárd forintért, miközben az akkori legdurvább vészforgatókönyv sem számolt egyszerre 8500-nál több olyan beteggel, akit géppel kell lélegeztetni.

A beszerzés már annak idején is viták kereszttüzében állt, leginkább azért, mert fura közvetítőcégeken keresztül ment az üzlet; akadtak olyanok is közöttük, amelyekből több milliárdos hasznot vettek ki a tulajdonosai, és rövid úton meg is szüntették őket.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az áprilisi kormányinfón azt mondta, hogy az emberélet számított, így nem vizsgálják, hogy túlárazott volt-e a lélegeztetőgép-beszerzés.

Aztán augusztus végén a kormány többévnyi pereskedés után kiadta a Transparency International Magyarországnak az adatokat, amelyből kiderült, hogy

egyetlen lélegeztetőgépet sem adtak el a koronavírus-járvány idején mintegy 300 milliárd forintból felhalmozott készletből.

Múlt héten a DK országgyűlési képviselője kérdezte arról a Belügyminisztériumot, hogy ki a felelős a 17 ezer darab lélegeztetőkészülék értékesítési kudarcáért. „Önök a járvány alatt kevesellték a lélegeztetőgépek számát, a járvány után sokallták” – válaszolta Rétvári Bence államtitkár Vadai Ágnesnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!