15 milliárd forintos kárt okozhatott a pünkösdi egyházhoz köthető pénzmosás

2023. szeptember 26. – 11:32

Másolás

Vágólapra másolva

Nem az eddig ismert nyolc, hanem 15 milliárdos kárt okozhatott az állami költségvetésnek egy egyházi szervezetek mögé rejtőző bűnszervezet, amelyre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csapott le idén nyáron – írja a Magyar Narancs. A letartóztatott személyek a Magyar Pünkösdi Egyház szervezetének, a Közösségi Missziónak a vezetői.

A lapnak a Békés Vármegyei Főügyészség azt írta, hogy „az eddigi gyanúsítások során közölt bűncselekményekkel okozott vagyoni hátrány összege meghaladja a 15 milliárd forintot.” Még áprilisban mi is beszámoltunk róla, hogy pénzmosással és költségvetési csalással gyanúsítják a Magyar Pünkösdi Egyház szociális intézményének, a Közösségi Missziónak a vezetőit. Az ügy legutóbbi fejleménye, hogy augusztus végén öt embert kihallgattak.

A Magyarországon bejegyzett egyház alá tartozó egyes szervezetek Békés, Csongrád-Csanád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében szociális konyhákat működtetnek, időseket gondoznak, fogyatékkal élőket és pszichiátriai betegeket látnak el, de irányítóik a szervezet vagyonát nemcsak ezen célokra, hanem saját vagyonuk gyarapítására is fordították. Módszerük lényege, hogy a 3,6 milliárd forintos költségvetési támogatásból Budapesten napi ezer ember ellátására alkalmas népkonyhát hoztak létre. Az üzemeltető cégeket folyamatosan cserélték, volt, hogy a támogatást napi 24 ezer emberre is igényelték, de főzés helyett egy idő után már csak a fiktív számlázással foglalkoztak.

A Magyar Narancs azt írja, hogy a letartóztatottak mellett más, szabadlábon védekező gyanúsítottjai is vannak az eljárásnak. Az ügyben egyébként 2024. május végéig vádat kell emelni a gyanúsítottak ellen, vagy meg kell szüntetni azt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!