Semjénnek nem kell magyaráznia, miért kap milliós tiszteletdíjat Kiss-Rigó László püspök a Magyar Kertörökség Alapítványnál

2023. szeptember 21. – 09:08

Másolás

Vágólapra másolva

Kövér László házelnök elutasította Vadai Ágnes DK-s képviselő írásbeli kérdését, ami arról szólt, hogy miért vesz fel havonta milliós tiszteletdíjat Kiss Rigó László püspök a Magyar Kertörökség Alapítvány kuratóriumi tagjaként, írja a Népszava.

A katolikus egyház mely tanításával lehet összhangban Kiss-Rigó László püspök havi 1 millió 178 ezer forintos Magyar Kertörökség Alapítvány kuratóriumi tagi tiszteletdíja?

– tett fel írásbeli kérdést Vadai Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek a parlament honlapján olvasható irományban. Semjén viszont arra hivatkozva kérte a dokumentum visszautasítását Kövér László házelnöktől, hogy a püspök nem tölt be kormányzati tisztséget, így a juttatásai nem tartoznak az ő hatáskörébe. Kövér László egyetértett Semjén magyarázatával, amelynek alapján a Magyar Kertörökség Alapítvány nem tartozik az egyházpolitikáért felelős miniszterelnök-helyetteséhez, ezért visszautasította Vadai kérdését.

A Telexen is beszámoltunk arról, hogy a 2021 októberében megalakult Magyar Kertörökség Alapítvány (MKA) az elmúlt két évben összesen közel egymilliárd forint támogatást kapott, ebből közel félmilliárdot az államtól. A 24.hu augusztus végén írt részletesen arról, hogy az alapítvány nemrég újabb, 68 milliós megbízást kapott a Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ) Tokaj-Hegyalja kertörökségének és kertpotenciáljának feltérképezésére.

Az MKA-nak kilenctagú kuratóriuma van, közülük négyen – köztük Guller Zoltán, az MTÜ igazgatósági elnöke – lemondtak a tiszteletdíjukról. Gullerhez hasonlóan Kieselbach Tamás Ákos, Herczeg Ágnes és Dévényi Gergely sem vesz fel díjat az MKA 24.hu-nak küldött válasza szerint.

A többi kuratóriumi tag osztozik tehát az évi 70 milliós juttatáson. Ők: Fekete Albert tájépítész, Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök (aki korábban arról beszélt, szinte mindenben egyetért a miniszterelnökkel, és erkölcsileg megtisztelő számára, hogy Orbán Viktort támogathatja), Rosivall László Ferenc orvos, Vály Judit Gabriella, az Euroleasing vezérigazgatója (ez az a cég vásárolta meg a Rose d’Or nevű szuperjachtot, amelyen Mészáros Lőrinc és családja is hajókázott) és Vincze Attila tájépítész.

Az MKA finanszírozását a Lechner Tudásközpont Kft. kezdte meg 2021 októberében, a tört évre 415 milliós támogatást kaptak. 2022-ben még nagyjából 190 milliós támogatást kaptak a cégtől. Tavaly szeptembertől viszont már az Építési és Közlekedési Minisztérium finanszírozza az alapítványt. A minisztériumtól 331 millió forintot kapott tavaly az MKA, az MTÜ 20 millióval, a Petőfi Kulturális Ügynökség Zrt. 2 millióval támogatta őket. Az eredménykimutatás szerint az alapítvány bérköltsége az első teljes évben, 2022-ben 188 millió forint volt, a kuratóriumi tagok 70 680 000 millió forint juttatást kaptak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!