Veszteséges lett a lízingcég, ami Mészárosék luxusjachtját tulajdonolja, pedig az üzemeltetési költség évi 2,4 milliárd is lehet

2023. augusztus 10. – 08:39

Másolás

Vágólapra másolva

A 18 milliárd forintos bevétel mellett tavaly 1,6 milliárdos vesztesége volt az Euroleasing Zrt. nevű lízingtársaságnak, így kérdéses, hogyan fizeti ki a Rose d'Or nevű luxusjacht üzemeltetési költségét, ami akár évi 2,4 milliárd forint is lehet, miközben a hírek szerint maga a jacht 27 milliárdba is kerülhetett, írja a Népszava.

Ez az a jacht, amin Mészáros Lőrinc és Várkonyi Andrea nyaralnak, és erről derült ki szerdán, hogy annak a Mészáros-féle Magyar Bankholdinghoz tartozó cég, az Euroleasing Zrt. az egyedüli tulajdonosa.

A Népszava szerint az Euroleasing nyeresége a korábbi években is csak 1,7 milliárd forint körül alakult. A cég mérlegadatai csak 2022 decemberéig ismertek, a jacht pedig 2023 júliusában került a tulajdonába.

A jachtról korábban kérdéseket küldtünk az Euroleasingnek, például azt kérdeztük, mennyiért és kitől vették meg a hajót, valamint Mészáros milyen konstrukcióban használja azt, de csak annyit válaszoltak, a hatályos törvények miatt nem válaszolhatnak.

Mészáros Lőrinc szuperbankja, a Magyar Bankholding három bank összeolvadásából jött létre, hogy az OTP kihívója legyen, azt már a 444 írja, hogy komoly állami támogatással.

A bank elnök-vezérigazgatója, Barna Zsolt szintén szeret jachtozni, őt 2021-ben filmezték le a Szíjj-féle Lady Mrd. fedélzetén (ezen járt a külügyminiszter is), emellett a Direkt 36 nyomozásából az is kiderült, hogy a szuperbankban Matolcsy Ádám barátja, Száraz István is tulajdont szerzett egy magántőkealapon keresztül.

Közben az MHB felügyelőbizottságát az a Nagy Andor vezeti, akivel Orbán Viktor már az egyetemen is együtt focizott, majd Orbán miniszterelnöki kabinetfőnöke lett, de felbukkan a bank környékén Járai Zsigmond volt jegybankelnök, a volt igazságügyi miniszter, Varga Judit volt férje, Magyar Péter, valamint az Index tulajdonosa, Vaszily Miklós is, írja a 444.

A lap azt is megjegyzi, hogy a Mészáros-féle szuperbank munkát adott Mészáros feleségének, Várkonyi Andreának is, akinek cége, a Whitedog Media felel például az arculatért. Ebből a cégből tavaly 860 milliót tudtak kivenni a tulajdonosok, amiből 637 millió jutott Várkonyinak, ebből pedig akár 1,5 millió doboz Hell Ice Coffee Lattét is tudna venni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!