Sokmilliós támogatásokat kap a Magyar Turisztikai Ügynökségtől egy alapítvány, amelynek kuratóriumában ott ül az MTÜ igazgatósági elnöke is

2023. augusztus 30. – 07:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

2021 októberében alakult meg a Magyar Kertörökség Alapítvány (MKA), azóta összesen közel egymilliárd forint támogatást kapott, ebből közel félmilliárdot az államtól. Nemrég újabb, 68 milliós megbízást kapott az alapítvány a Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ) a Tokaj-Hegyalja kertörökségének és kertpotenciáljának feltérképezésére – írja a 24.hu. Az MTÜ igazgatósági elnöke Guller Zoltán, aki egyben az MKA kuratóriumi tagja is.

Az MKA finanszírozását a Lechner Tudásközpont Kft. kezdte meg 2021 októberében, a tört évre 415 milliós támogatást kaptak. 2022-ben még nagyjából 190 milliós támogatást kaptak a cégtől. Tavaly szeptembertől viszont már az Építési és Közlekedési Minisztérium finanszírozza az alapítványt. A minisztériumtól 331 millió forintot kapott tavaly az MKA, az MTÜ 20 millióval, a Petőfi Kulturális Ügynökség Zrt. 2 millióval támogatta őket. Az eredménykimutatás szerint az alapítvány bérköltsége az első teljes évben, 2022-ben 188 millió forint volt, a kuratóriumi tagok 70 680 000 millió forint juttatást kaptak.

2023-ban 225 millió forint finanszírozásban részesült az MKA, 200 millió forintot az Építésügyi és Közlekedési Minisztériumtól, 25 millió forintot pedig az MTÜ-től kapott. Június végén pedig 68 millió forintot kapott az alapítvány az ügynökségtől a „Tokaj-Hegyalja desztináció kertörökségének és kertpotenciáljának stratégiai tárgyú tudományos mű megalkotása és a kapcsolódó előterjesztés előkészítő anyagának” elkészítésére.

Az MKA-nak kilenctagú kuratóriuma van, közülük négyen – köztük Guller Zoltán, az MTÜ igazgatósági elnöke – lemondtak a tiszteletdíjukról. Gullerhez hasonlóan Kieselbach Tamás Ákos, Herczeg Ágnes és Dévényi Gergely sem vesz fel díjat az MKA 24.hu-nak küldött válasza szerint. A többi kuratóriumi tag osztozik tehát az évi 70 milliós juttatáson. Ők: Fekete Albert tájépítész, Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök (aki korábban arról beszélt, szinte mindenben egyetért a miniszterelnökkel, és erkölcsileg megtisztelő számára, hogy Orbán Viktort támogathatja), Rosivall László Ferenc orvos, Vály Judit Gabriella, az Euroleasing vezérigazgatója (ez az a cég vásárolta meg a Rose d’Or nevű szuperjachtot, amelyen Mészáros Lőrinc és családja is hajókázott) és Vincze Attila tájépítész.

Guller az MTÜ igazgatósági elnökeként egyébként azzal lett ismert, hogy egy személyben döntött százmilliós támogatásokról.

A 24.hu kereste az MTÜ-t, hogy megkérdezzék, nem tartják-e összeférhetetlenségnek, hogy olyan alapítvány kap támogatást az állami ügynökségtől, amelynek kuratóriumában ott ül az MTÜ igazgatósági elnöke is, de nem kaptak választ.

De mit csinál a Magyar Kertörökség Alapítvány?

Az MKA azzal a céllal jött létre, hogy megőrizze és elősegítse a hazai és a Kárpát-medencei kertörökség fenntarthatóságát. A szervezet a 24.hu-nak azt írta, „civil szakmai ernyőszervezetként hazánkban egyedüliként fogja össze és segíti a magyar történeti és történeti értékű kertek fenntartásával és megújításával kapcsolatos kormányzati és civil kezdeményezéseket”.

Azzal kapcsolatban, hogy pontosan milyen tevékenységekre költötte el az alapítvány a kapott támogatásokat, a 24.hu kereste az MKA-t, az Építési és Közlekedési Minisztériumot és a Lechner Tudásközpontot is, konkrét projektet viszont egyik intézmény sem említett válaszában. A minisztérium és az MKA is azt írta, hogy a támogatás az alapítvány alapítói okirat szerinti legfőbb feladatainak teljesítésére nyújt költségvetési forrást.

Nem kizárólagosan, de a többi között: történeti kertek adattárának létrehozása, zöldinfrastruktúra-tervezés, építés és fenntartás kereteinek és szakmai programjának kialakítása, szakmai kereteinek meghatározása, klímaadaptív növényfajok alkalmazási lehetőségei hazai történeti kertekben, történeti kertek matuzsálem fáinak vizsgálati módszertana és ápolási-kezelési útmutatója

– írta az MKA a lapnak. Az alapítvány honlapja szerint egyébként rendszeresen járnak külföldi, nemzetközi konferenciákra, voltak Velencében, Torontóban, Versailles-ban és Nagy Britanniában is.

Az alapítvány 2022 júliusában kötött stratégiai együttműködést a hazai kertturizmus fellendítése érdekében az MTÜ-vel. Ennek része az új megállapodás is, aminek értelmében szeptember végéig kell kidolgoznia a Tokaj-Hegyalja borvidék szőlőskertjeit, kastély- és kúriakertjeit összefogó turisztikai kertútvonalat. „A kutatás Tokaj-Hegyalja 22 településén található több mint 30 kastélykert/kúria kertre vagy szőlőskertre terjed ki” – írta az alapítvány a lapnak, de részletesebb választ nem tudtak adni, a projekt ugyanis egyelőre csak a felmérés fázisában tart.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!