Orbán nem adott fizetésemelést a minisztereinek, az övé viszont nőtt

2023. szeptember 21. – 08:30

Másolás

Vágólapra másolva

Idén nem kapnak fizetésemelést a miniszterek és államtitkárok, a kormányból egyedül Orbán Viktor fizetése emelkedett: bruttó 3 millió 555 ezer forintról 4 millió 178 ezer forintra – írta a 24.hu.

Orbán Viktor tavaly június óta saját hatáskörben határozza meg a kormányzati vezetők illetményét, és erre a nyár elején kerülhet sor: a miniszterelnök által megszabott személyi illetmények július 1-jétől a következő év június 30-ig érvényesek.

A Miniszterelnöki Kormányiroda a 24.hu adatigénylésére adott válaszából kiderült, hogy az Európa-rekorder pénzromlás ellenére idén sem a miniszterek, sem az államtitkárok, de még a kormánybiztosok és miniszterelnöki megbízottak fizetése sem nő. „2023. július 1-jei dátummal a miniszterek, a miniszterelnök politikai igazgatója, az államtitkárok, a kormánybiztosok és a miniszterelnöki megbízottak vonatkozásában illetményváltozás nem történt” – írta a kormányiroda. Hogy a magas infláció ellenére miért hagyta változatlanul a béreket a miniszterelnök, arra nem reagáltak.

Orbánnak viszont a törvény erejénél fogva nőtt a juttatása, miután tavaly a kormánytöbbség megszavazta, hogy a miniszterelnöki illetményt (ami addig 1,5 millió forint volt) a házelnöki tiszteletdíjhoz kötik, az pedig automatikusan emelkedik a bruttó átlagkereset-emelkedés mértékével, ami tavaly 18,5 százalék volt a Központi Statisztikai Hivatal szerint. Arról, hogy 2010 óta hogyan változott a kormányfő fizetése, ebben a cikkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!