Kizárólag a TEK járhat el az esztergomihoz hasonló esetekben

2023. szeptember 21. – 12:39

Másolás

Vágólapra másolva

Azért vonult ki a Terrorelhárítási Központ (TEK) az esztergomi férfi házához, mert a jogszabály szerint az ön- és közveszélyes emberek ártalmatlanítása nem a rendőrök, hanem a TEK feladata – írja a Hvg.hu. A TEK-et ugyanis nemcsak terrorelhárítási esetekkel kapcsolatban kell riasztani, de veszélyes bűnözők elfogása mellett ön- és közveszélyes személyek ártalmatlanítása vagy megmentése is az ő feladatuk.

A gyakorlatban ez kétféleképpen nézhet ki: vannak előre tervezett akciók, és vannak olyan esetek, amikor a rendőrség jelzi a TEK-nek, ha valaki éppen azzal fenyegetőzik, hogy magában vagy másban kárt tesz.

A TEK-et a rendőrség bármikor riaszthatja, de a terrorelhárítók vidéki műveleti egységei nem látnak el 0-24 órás szolgálatot. A TEK így sok esetben nem tud hamarabb a helyszínre érni, mint a rendőrök, de a budapesti központból egy órán belül bárhova eljutnak. Ez idő alatt a Budapestről elindult TEK műveletirányítója már kapcsolatban áll a helyi rendőrökkel, hogy minél hamarabb teljes körű információt kapjon arról, mi van a helyszínen, mire kell készülniük.

Szerda este a Központi Nyomozó Főügyészség közleményében azt írta, hogy „a TEK műveleti egysége egy előre egyeztetett bűnügyi feladat végrehajtására vonult ki egy esztergomi címre”.

De miért a TEK feladata az ön- és közveszélyes emberek ártalmatlanítása?

Azért, mert a terrorelhárítókat eleve ilyen jellegű feladatokra képezték ki. A TEK műveleti csoportjában vannak orvosok arra az esetre, ha valaki az akció közben megsérül, és vannak túsztárgyalók is, akik klinikai pszichológusok.

Ahogy arról már tegnap este beszámoltunk, Esztergomban „a protokollnak megfelelően a TEK felszámoló egységével érkező túsztárgyaló próbálta meggyőzni az egyre agresszívabb férfit, hogy hagyjon fel a szándékával”.

Végül nem járt sikerrel, a férfi több gázpalackot felrobbantott. A robbanásban a TEK egyik munkatársa és az elkövető meghalt, több rendőr, valamint tűzoltó megsérült, közülük négyen súlyosan, heten könnyebben.

Ez az első eset, hogy művelet közben életét vesztette egy TEK-es.

A Hvg.hu azt írja, a tárgyalást végző pszichológusnak nagyon rövid idő alatt fel kell tudnia mérni, hogy a fenyegetőző embernek milyen a személyisége, mire lehet képes, mire készülhet. Az esztergomi esetnél tudni lehet – írja a lap –, hogy a tárgyaló próbált kommunikálni az elkövetővel, de ez nem vezetett sikerre. Ezután döntöttek a behatolás mellett, amire válaszul a férfi robbantott.

A helyszínelés jelenleg is zajlik, helyszíni beszámolónkat itt olvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!