Megint vádat emeltek Siklósnagyfalu sikkasztásért korábban jogerősen elítélt volt polgármestere ellen

2023. szeptember 20. – 09:17

Másolás

Vágólapra másolva

Vádat emeltek a volt siklósnagyfalui polgármester és élettársa ellen, az ügyészség szerint közel 42 millió forintot sikkasztottak el az önkormányzattól. Kosztics József 2010 és 2021 között vezette a Baranya megyei falut, míg élettársa, az önkormányzat pénzügyi munkatársa volt – áll az ügyészségi közleményben.

A polgármester 2020-ban folyamatosan sikkasztott különböző összegeket az önkormányzattól, összességében több mint 8 millió forint kárt okozott a vád szerint.

Az élettársa az önkormányzat bankszámlájáról a polgármester bankszámlájára utalt át összegeket, amelyeket részben saját szükségleteikre, részben a polgármester szerencsejáték-szenvedélyére fordítottak. Emellett a polgármester kérésére az
élettárs a saját számlájára is utalt az önkormányzat pénzéből.

A vádirat másik pontja szerint Kosztics József a Siklósnagyfalu Növénytermesztési Szolgáltató Szociális Szövetkezetet vezetőjeként 2016 és 2020 között több alkalommal a szövetkezet bankszámlájáról finanszírozta a szerencsejáték-szenvedélyét. A szövetkezet számlájáról a polgármester mellett élettársa is jogosulatlan átutalásokat hajtott végre 2020-ban. A polgármester négy év alatt közel 34 millió forintot használt fel a szövetkezet pénzéből, melyből az élettársával közösen 8 millió forintot költöttek el.

A polgármestert 2021-ben vették őrizetbe, akkor egy hónapra rendelték el az előzetes letartóztatását. A Siklósi Járási Ügyészség jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás miatt emelt vádat Kosztics József és élettársa ellen, a vádlottakkal egyezséget kötött, mely alapján az ügyészség négy év börtön kiszabását kérte a polgármesterrel szemben.

Kosztics többször állt már bíróság előtt hasonló bűncselekmények elkövetése miatt. A 444.hu a 2019-es önkormányzati választások után írta meg, hogy kétszer is börtönbüntetésre ítélték. 2006-ban azért kellett lemondania a falu vezetéséről, mert nem vonult be a rá kirótt 14 hónapos büntetést letölteni, amit lopásért és okirat-hamisításért kapott.

A büntetése letöltése után 2010-ben és 2014-ben is újraválasztották, ahogy 2019-ben is ő nyerte a választást a településen. Annak ellenére is, hogy 2019 októberében első fokon újra letöltendő börtönbüntetésre ítélték, mert három társával együtt költségvetési csalást és sikkasztást követett el. Még 2011-ben, újraválasztott polgármesterként újíttatta fel a falu iskoláját, amire 17 millió forintos minisztériumi támogatást kért. Ennek egy részéből viszont az önkormányzat épületére csináltatott új tetőt, egy másik részét pedig elsikkasztotta. 2021 márciusában jogerősen 1 év 6 hónap, végrehajtásában 4 évi próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kapott Kosztics abban az ügyben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!