Hamis számlákkal igényelt 17 millió forint támogatást az Emmitől Siklósnagyfalu polgármestere

2021. március 4. – 16:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A másodfokon eljáró Pécsi Törvényszék csütörtökön jogerősen 1 év 6 hónap, végrehajtásában 4 évi próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélte a költségvetési csalást elkövető K. J.-t, aki a bűncselekményeket egy dél-baranyai falu polgármestereként követte el. Bár a törvényszék csak monogramot tüntetett fel, a korábbi cikkünk alapján egyértelműen beazonosítható, hogy Kosztics Józsefről, Siklósnagyfalu polgármesteréről van szó.

A törvényszék a fellebbezés után enyhítette a Pécsi Járásbíróságon még 2019. szeptember 30-án hozott ítéletet – a fellebbezéssel érintett első-, harmad- és negyedrendű vádlottak esetében. A jogerős ítélet szerint Kosztics József elsőrendű vádlottat költségvetési csalás, kétrendbeli sikkasztás, számvitel rendjének megsértése és hamis magánokirat felhasználásának vétségében mondta ki bűnösnek a bíróság.

Az ügy másodrendű vádlottját, M. Z.-t 1 év, végrehajtásában 3 évi próbaidőre felfüggesztett börtönre, a harmadrendű vádlottat, M. J.-t 300 ezer forint pénzbüntetésre, Cs. J. negyedrendű vádlottat pedig 150 ezer forint pénzbüntetésre ítélték.

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint Siklósnagyfalu önkormányzata 2011-ben több pályázatot is benyújtott különböző minisztériumokhoz. A Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól (Emmi) 17 millió forint támogatást igényeltek az alsótagozatos iskola újraindítására. A támogatási szerződés megkötése után Kosztics megállapodott a másodrendű vádlott férfi által vezetett céggel a kivitelezési munkák elvégzésére, ám a megállapodás megkötésekor ez a cég még nem létezett, azt utólag hozták létre valótlan tartalmú számlák kiállítása céljából.

Kosztics József, Siklósnagyfalu polgármestere kérdést tesz fel az I. Országos roma polgármesteri konferencián Budapesten 2015. május 28-án – Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Kosztics József, Siklósnagyfalu polgármestere kérdést tesz fel az I. Országos roma polgármesteri konferencián Budapesten 2015. május 28-án – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A másodrendű vádlott cége nevében közel 4 millió forint összegben állított ki számlát, emellett a polgármester egy másik kft.-től is beszerzett 3,6 millió forint kifizetéséről szóló számlát, melyek szerint a cégek részt vettek az iskola felújításában, ott munkát végeztek. A polgármester ezen számlákat a minisztériumhoz benyújtotta, ahonnan támogatásként 7,6 millió forintot kifizettek. A számlák tartalma azonban valótlan volt, ugyanis a munkákat már korábban más cégek elvégezték, ami után az önkormányzat korábban már igénybe vett állami támogatást.

Kosztics ezen felül a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjával is kötött szerződést a „Kistérségi Startmunka” mintaprogramban való részvételről. Ezen pályázattal kapcsolatban a polgármester szintén benyújtott a másodrendű vádlott által kiállított valótlan tartalmú számlákat, melyek alapján jogosulatlanul vettek igénybe 7,8 millió forint támogatást.

A pályázatokon kívül Kosztics mintegy 5 millió forintot vett fel az önkormányzattól, ezzel kapcsolatban a másodrendű vádlott cége által kiállított valótlan tartalmú számlákat helyezte az önkormányzat könyvelésébe. Ezen számlák földmunkákról, építési tevékenységről szóltak, mely munkákat azonban a másodrendű vádlott cége nem végezte el. A polgármester által elkövetett bűncselekményekben a másod-, harmad- és negyedrendű vádlottak bűnsegédekként vettek részt.

Koszticsot január 20-án sikkasztás miatt vette őrizetbe a rendőrség, és egy hónapra elrendelték a letartóztatását. A polgármester többször állt már bíróság előtt hasonló bűncselekmények elkövetése miatt. A 444 a 2019-es önkormányzati választások után írta meg, hogy kétszer is börtönbüntetésre ítélték. 2006-ban azért kellett lemondania a falu vezetéséről, mert nem vonult be a rá kirótt 14 hónapos büntetést letölteni, amit lopásért és okirat-hamisításért kapott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!