Újabb pert nyert a Datadat, a Magyar Nemzetnek és 17 megyei lapnak is törölnie kell a róla szóló cikkeket

2023. szeptember 20. – 19:39

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb perben adott igazat első fokon a Fővárosi Törvényszék a Datadatnak, ezúttal a Magyar Nemzetet és tizenhét megyei lapot meszelték el, miután megállapították, hogy a cikkeikben valótlan állításokat fogalmaztak meg a cégről. Az Indexhez hasonlóan a most érdekelt médiumoknak is törölniük kell az érintett anyagokat, illetve fejenként kétmillió forintos sérelemdíjat kell megfizetniük a felperesek részére – írja a Media1 a Datadat közleményére hivatkozva.

A Mediaworks felületei a vitatott cikkekben valótlanul állították az ítélet szerint, hogy a Datadat adathalász tevékenységet végez, álprofilokkal és bérkommentekkel segíti az ellenzék kampányát, illegális adatbázist épített 1 millió választópolgárról és nekik SMS-t küldött a választásokat megelőzően.

Ahogy azt korábban írtuk, a választások előtt az Index mindenkit beelőzve indított cikksorozatot a Datadatról, melyben „Bajnai Gordon offshore csodafegyvereként” hivatkoztak rá, később pedig adathalászatról, kamuprofilokról, zavaros pénzügyi háttérről és a GDPR kijátszásáról is írtak a témában. A lap azt állította, hogy Bajnai Gordon mozgatja a szálakat a háttérben az egykori titkosszolgálati minisztere, Ficsor Ádám által alapított és vezetett cégnél, ezt pedig később a teljes kormánymédia, sőt, a Fidesz is átvette.

Hasonló ügyben több más bírósági eljárás is folyamatban van még, de a Datadatnak ezen kívül is volt mire reagálnia a nyáron, például az ellenzéki összefogás kampányfinanszírozását vizsgáló titkosszolgálati jelentésre. Szigetvári Viktor, a DatAdat ügyvezetője a Telexnek erre úgy reagált, hogy a Datadat nem vett részt az ellenzéki előválasztás szervezésében, így befolyásolni se tudta, Bajnai Gordon pedig azt mondta, a titkosszolgálati jelentést annak kell látni, aminek megrendelői szánták – politikai propagandakiadványnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!