Több mint az EU-s átlag kétszerese a magyar infláció

2023. szeptember 19. – 17:13

Másolás

Vágólapra másolva

Augusztusban is Magyarországon volt a legmagasabb az infláció az Európai Unióban – írja a 444 az Eurostat kedden kiadott adatai alapján. Már zsinórban tíz hónapja emelkednek nálunk a leggyorsabban a fogyasztói árak, az EU-ban általában viszont már csökkenésről beszélhetünk – most 5,9 százalék az átlag, az Eurozónában pedig 5,2.

Szeptember elején mi is írtunk arról, hogy a KSH szerint augusztusban 16,4 százalék volt az infláció Magyarországon. Az Eurostatnál kicsit másképp mérhetik a dolgokat, szerintük valójában 14,2 volt. Most érződött először a rezsicsökkentés-csökkentés hatása, ami tavaly augusztusban lépett hatályba.

Magyarország magasan vezet ezzel a 14,2 százalékkal is, a második Csehország, ott augusztusban 10,1 százalék volt az infláció. Az EU-ban már csak ennél a két tagállamnál két számjegyű a pénzromlás mértéke, bár Magyarországhoz hasonlóan Csehországban is hónapról hónapra javul a helyzet (bár a júliusi 10,2 százalékról csak 1 tizedet sikerült ledolgozni). 11 tagállamban nemcsak lelassult a csökkenés, hanem még romlott is a helyzet a júliusi adatokhoz képest. Dánia az élre tört 2,3 százalékos inflációval, de augusztusban a júliusi dobogósok mindegyikénél gyorsult az infláció.

Az élelmiszerek drágulásában is a legrosszabb helyen állunk, a Hvg.hu szerint augusztusban 17,1 százalékkal voltak drágábbak ezek a termékek, mint egy évvel korábban. A második legrosszabb Szlovákia 13,6 százalékkal, az EU-s átlag pedig 10,6 százalék.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!