Vezérkari főnök: Évtizedek óta nem látott hadgyakorlat kezdődik novemberben

2023. szeptember 19. – 07:35

Másolás

Vágólapra másolva

Évtizedek óta nem látott komplex hadgyakorlat kezdődik novemberben Magyarország nyolc pontján – mondta Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke a Magyar Nemzetnek adott interjúban.

Böröndi azt mondta, az orosz–ukrán háború kitörése után a békéhez szokott magyar hadsereget fel kellett rázni. „Két gyakorlaton keresztül megnéztük a törzsek, katonák felkészültségét, reagálóképességét. Ennek tükrében megtaláltuk azokat a pontokat, ahol be kell avatkozni. Novemberben jóval szélesebb spektrumú gyakorlatot tartunk, ahol nemcsak katonai manővereket hajtunk végre az ország nyolc pontján, de felmérjük azt is, hogy a Magyar Honvédség és a civil közigazgatás miként tud együttműködni” – mondta.

A vezérkari főnök beszámolója szerint a honvédség létszáma stabilizálódott, bizonyos tiszti, altiszti kategóriákban pedig növekedni kezdett. „Az idén a tiszti és az altiszti képzésre (az úgynevezett Acélkocka rendszerbe) bevonultak összlétszáma ötszáz fő, ez a Magyar Honvédség utánpótlásához megfelelő létszám” – tette hozzá.

Böröndi beszélt a balkáni helyzetről is, azt mondta, hogy a koszovói szerbek által megtámadott magyar katonák „helytálltak elhivatottságuknak, felkészültségüknek, képzettségüknek és felszerelésüknek köszönhetően”. „A következő nagy lépés Bosznia-Hercegovinában az Európai Unió és a NATO egyetlen közös művelete, az Althea, amelynek élére magyar tábornokot javasoltunk. Amennyiben az EU nagyköveti tanácsa igent mond, akkor 2024 januárjától magyar parancsnoka lesz a katonai műveletnek. Ezzel elismernék Magyarország geopolitikai erőfeszítéseit, illetve röviddel a koszovói után az Althea magyar vezetése példátlan lenne a hasonló méretű hadseregek esetében” – mondta Böröndi.

A három magyar katona életét követelő horvátországi helikopter-balesetről azt mondta, hogy egy ilyen eset kivizsgálása legalább 8–12 hónapig tart. Ami már tudható, hogy a katonák rendben végrehajtották a kiképzési feladatot, a visszaúton történt a tragédia.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!