Egyetlen lélegeztetőgépet sem tudott eladni a kormány, Rétvári Bence a baloldalra mutogat

2023. szeptember 18. – 17:19

Másolás

Vágólapra másolva

„Önök a járvány alatt kevesellték a lélegeztetőgépek számát, a járvány után sokallták” – válaszolta Rétvári Bence államtitkár Vadai Ágnes írásbeli kérdésére. A DK országgyűlési képviselője arról kérdezte a Belügyminisztériumot, hogy ki a felelős a 17 ezer darab lélegeztetőkészülék értékesítési kudarcáért.

Augusztus végén a kormány többévnyi pereskedés után kiadta a Transparency International Magyarországnak az adatokat, amelyből kiderült, hogy

egyetlen lélegeztetőgépet sem adtak el a koronavírus-járvány idején mintegy 300 milliárd forintból felhalmozott készletből.

Rétvári arról írt a válaszában, hogy a kormány mindent megtesz az állampolgárok egészségnek megóvásáért, és koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges eszközök beszerzésére is kiemelt figyelmet fordítottak. „Nem volt kétséges, hogy ha a magyar emberek élete és egészsége a tét, akkor minden követ megmozgatunk, minden forrást előteremtünk” – fogalmazott a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, majd a védekezésből támadásba váltott:

„a baloldal politikai stratégiája ezzel szemben az volt, hogy járvány elhúzódjon, több legyen a beteg, ezért mindent elkövettek azért, hogy az eredményes védekezést akadályozzák”.

A koronavírus-járvány idején Magyarország 16-17 ezer lélegeztetőgépet szerzett be, javarészt Kínából, összesen nagyjából 300 milliárd forintért, miközben az akkori legdurvább vészforgatókönyv sem számolt egyszerre 8500-nál több olyan beteggel, akit géppel kell lélegeztetni.

A beszerzés már annak idején is viták kereszttüzében állt, leginkább azért, mert fura közvetítőcégeken keresztül ment az üzlet; akadtak olyanok is közöttük, amelyekből több milliárdos hasznot vettek ki a tulajdonosai, és rövid úton meg is szüntették őket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!