LL Junior: Orbán Viktor segítse elő, hogy a cigánybűnözés kifejezés kikerüljön a közbeszédből

2023. szeptember 8. – 14:54

Másolás

Vágólapra másolva

Lesi László Csaba, művésznevén LL Junior nyílt levelet írt Orbán Viktornak, amiben a miniszterelnöktől azt kéri, álljon ki a magyarországi romák és a többségi társadalom jó viszonyáért. Ennél pontosabban két dologban kéri a segítségét:

  • A miniszterelnök szigorítsa a jogszabályokat, illetve követeljen meg szigorúbb eljárásrendet annak érdekében, hogy az élet kioltására alkalmas vágó-szúró eszközök ne kerülhessenek közterületekre.
  • Segítse elő, hogy a cigánybűnözés és a cigánybűnöző kifejezések kikerüljenek a politikai közbeszédből.

„A hazáját szerető és az országát féltő büszke magyar roma hazafiként fordulok most Önhöz, kérve az egyértelmű kiállását, segítségét és közbenjárását abban, hogy a magyarországi romák és a többségi társadalom viszonyát ne tehessék tönkre a jövőben olyanok, akik számára ez a kérdés sokszor valóban nem több, mint politikai haszonlesés” – kezdte nyílt levelét a zenész.

LL Junior azt írta, hazafiként tekint magára, de szerinte ahhoz, hogy a gyerekeik, az unokáik és a leszármazottaik is így érezhessenek, most kell felvállalni egy-egy fontos küzdelmet. A zenész szerint a romák többsége sokszor indokolatlan általánosításokat kénytelen elszenvedni, amelyekből hátrányos megkülönböztetés és diszkrimináció is ered. Ennek lebontása pedig nehéz feladat.

„Tisztelt Miniszterelnök Úr! (...) Ön egy kormányt és egy országot vezet, én egyes állandó és új korosztályokra tudok hatással lenni a zeném, a művészetem, a vállalt közösségi feladataim által. Ön közel 3 millió ember támogató szavazatát köszöni meg kormányzati ciklusok óta folyamatosan, én többszázezer emberhez juttathatom el a gondolataimat (...) Bízom benne, a fentiekben foglaltakkal egyetért, és segíthetünk egymásnak abban, hogy ne feszüljenek még jobban a jelenlegi viszonyok romák és nem romák között”

– írta a zenész oldalán.

A téma két dolog miatt is aktuális. Egyrészt a Mi Hazánk augusztus végén a Venyige utcai börtönnél tartott cigányellenes tüntetést. Az eseményt azután hirdették meg, hogy augusztus közepén egy békéscsabai elegáns hotel teraszán halálra késelték az ökölvívó-válogatott korábbi edzőjét, Szabó Sándort. Az elkövetőt letartóztatták, ő azt állítja, önvédelemből ölt. A Mi Hazánknak állítása szerint több célja is volt ezzel a tüntetéssel: egyrészt a büntető törvénykönyvet szigorítanák úgy, hogy

  • a fegyvert nem viselő biztonsági őrök szolgálat közben közfeladatot ellátó személynek minősüljenek;
  • súlyosabban büntetnék a csoportosan, fegyveresen vagy felfegyverkezve elkövetett garázdaságokat – ők a halálbüntetést is tudnák támogatni, de legalábbis valódi életfogytig tartó munkatáborra ítélnék az elkövetőket;
  • valamint a lincselést is beemelnék a jogszabályokba, mert az most nincs ott.

Ennek ellenpólusaként a hétvégén cigány–magyar békemenet lesz Budapesten, a szervezők a magyarországi rasszizmus ellen szeretnének felszólalni. Az eseményről mi is beszámolunk szombaton.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!