Részegen letörték a Margit híd kőkeresztjeit, pénzbüntetésre ítélték őket

2023. szeptember 6. – 18:10

Másolás

Vágólapra másolva

Összességében több mint 400 ezer forintos kárt okozott két fiatal férfi, akik augusztus 24-én éjjel részegen letörték a Margit híd több kőkeresztjét.

A 20 és 21 éves vádlottat gyorsított eljárásban bíróság elé állították, ahol jogerős ítéletet hoztak. Mindketten a váddal egyezően elismerték a bűnösségüket, megbánták a tettüket, és azt ígérték, megtérítik az okozott kárt.

A bíróság az ügyészi indítvánnyal egyezően műemlék megrongálásával elkövetett kisebb kárt okozó rongálás bűntettében mondta ki bűnösnek a két férfit, egyiküket 300 ezer forint, a másikukat 240 ezer forint pénzbüntetésre ítélték. A bíróság közleménye szerint a büntetés kiszabásakor enyhítő körülményként értékelték a terheltek büntetlen előéletét, beismerő vallomását, megbánó magatartását, valamint azt is, hogy együttműködtek a hatóságokkal. Ugyanakkor súlyosbító körülményként vették figyelembe, hogy az elkövetéskor „erősen ittas” állapotban voltak, és védett műemléket rongáltak meg.

2020 őszén már előfordult hasonló eset: akkor két 16 éves fiatal volt az elkövető, feladták magukat. Védett kulturális javak körébe tartozó tárgyra elkövetett lopás megalapozott gyanújával hallgatták ki őket. A Magyar Nemzet szerint Gyöngyösön is több hasonló rongálás is történt, idén júniusban egy hét alatt háromszor is letörték ismeretlenek a gyöngyösi országzászló-emlékművön lévő kőkeresztet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!