KSH: Több mint 7600 állás volt betöltetlen az oktatásban a második negyedévben

2023. szeptember 6. – 11:45

Másolás

Vágólapra másolva

Kiadta az üres álláshelyekre vonatkozó negyedéves összesítését a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Ebből kiderül, hogy míg 2023 második negyedévében a legtöbb ágazatban csökkent a betöltetlen álláshelyek száma, az oktatásban 7620-ra nőtt – írja a 444.

A 2016-ig visszamenő adatokból látszik, hogy a második negyedévben mindig megugrik ez a szám, idén sem volt ez másként, az első negyedévben még csak 6852 állás volt betöltetlen az oktatásban. Az viszont megfigyelhető, hogy az idei és az előző év hasonló időszakára vonatkozó adat is jelentősen kiugrik a korábbi évekhez képest.

A tavalyi év azonos időszakához képest viszont valamelyest javult a helyzet, akkor 7973 betöltetlen állást regisztrált a KSH.

Szeptember elsejével elkezdődött egy újabb tanév, ennek apropóján ebben a cikkben írtunk részletesen az egyre égetőbb kérdéssé váló tanárhiányról. A tanárhiány témája különösen aktuálissá vált azzal, hogy az Országgyűlés július elején megszavazta a pedagógusok új életpályájáról szóló státusztörvényt, a törvény elfogadása előtt ugyanis ötezer pedagógus jelezte: felmond, ha elfogadják az új jogállást.

Arról, hogy hogyan jutottunk el négy hónap alatt a státusztörvény elfogadásáig, ebben a cikkünkben írtunk, azzal pedig, hogy mi a lényege a pedagógusok új életpályájáról szóló törvénynek, azaz a státusztörvénynek, és miért tüntettek ellene, itt foglalkoztunk.

Egyelőre nem lehet tudni, hány tanár fogja elhagyni az oktatást a törvény miatt, a pedagógusoknak ugyanis szeptember 15–29. között kell nyilatkozniuk arról, ha nem akarják aláírni az új szerződésüket.

Bár többszöri megkeresésünkre sem kaptunk statisztikákat a Klebelsberg Központtól a távozó tanárok létszámáról, szeretnénk olvasóink tapasztalataiból teljesebb képet kapni arról, hogy a gyakorlatban mit okoz egy-egy iskolában a pedagógushiány.

Ha ön is tud olyan állami iskoláról, ahol tanárhiánnyal küzdenek, esetleg történelemtanár tartja a kémiaórát, vagy csoportösszevonásokkal próbálják kezelni a helyzetet, kérjük, írja meg nekünk az ugyelet+tanarhiany@telex.hu emailcímre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!