Pressman a Horthy-megemlékezésről: Horthy is részt vett a zsidó lakosság lemészárlásában

2023. szeptember 5. – 21:24

Másolás

Vágólapra másolva

Horthy Miklós részt vett a magyarországi zsidó lakosság lemészárlásában a holokauszt idején – írja X-oldalán David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete a hétvégi Horthy-megemlékezéssel kapcsolatban.

Az eseményen – az arról készült riportot itt olvashatja – részt vett többek közt Lázár János miniszter is, aki beszédében méltatta a volt kormányzót. Az amerikai nagykövet ezzel kapcsolatban azt írta, hogy „az Egyesült Államokat aggasztja, hogy az Orbán-kormány egyik magas rangú tisztségviselője részt vesz a brutális örökség rehabilitálására és népszerűsítésére irányuló erőfeszítésekben”.

Lázár János azt mondta a kormányzó újratemetésének 30. évfordulójáról megemlékező ünnepségen, hogy „manapság a politikában a mellébeszélésnek, sunnyogásnak, a hazudozásnak és a gyávaságnak nagy divatja van. Én azt gondolom, hogy világosan és egyértelműen kell beszélni: ma, akik itt összejöttünk, azok tisztelik Horthy Miklóst és emlékét.”

A megemlékezésen egyébként ott volt több kormánypárti politikus is. Lázár szavai, illetve a hétvégi esemény után közleményt adott ki a Mazsihisz is, azt írták, hogy „akik harsányan ünneplik Horthy Miklóst, nem egyszerűen a kormányzó személyét kívánják tisztára mosni, hanem az egész Horthy-korszakot”. Az országos főrabbi is üzent Lázár Jánosnak: Frölich Róbert Horthy antiszemita leveleit küldte el a miniszternek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!