Horthy antiszemita leveleivel üzent az országos főrabbi Lázár Jánosnak

2023. szeptember 5. – 09:45

Másolás

Vágólapra másolva

Lázár János is méltatta Horthy Miklóst Kenderesen, ahol vasárnap arra emlékeztek, hogy harminc éve temették újra az egykori kormányzót. „Manapság a politikában a mellébeszélésnek, sunnyogásnak, a hazudozásnak és a gyávaságnak nagy divatja van. Én azt gondolom, hogy világosan és egyértelműen kell beszélni: ma, akik itt összejöttünk, azok tisztelik Horthy Miklóst és emlékét” – fogalmazott az építési és közlekedési miniszter, az eseményről készült riportot itt olvashatja.

„Világosan és egyértelműen kell beszélni”

– ebben egyetért Lázárral Frölich Róbert országos főrabbi is. Horthy megítélésében azonban már korántsem egyezik a véleményük. Frölich Facebook-oldalán Horthy két leveléből idézett, hiszen „ki beszélhetne világosabban Horthy Miklósról, ha nem ő maga?”.

„Ami a zsidókérdést illeti, én egész életemben antiszemita voltam, zsidókkal sohasem érintkeztem. Tűrhetetlennek tartottam, hogy itt Magyarországon minden-minden gyár, bank, vagyon, üzlet, színház, újság, kereskedelem stb. zsidó kezekben legyen, és hogy a magyar tükörképe – kivált külföldön – a zsidó” – írta a kormányzó Teleki Pálnak 1940-ben.

Horthy szerint nem szabad a zsidókat „egy-két év leforgása alatt kikapcsolni, és hozzá nem értő, leginkább értéktelen, nagyszájú elemekkel helyettesíteni, mert tönkre megyünk”. „Én hirdettem talán először hangosan az antiszemitizmust, azonban nem nézhetek nyugodtan embertelenségeket, szadista, oktalan megaláztatásokat, mikor még szükségünk van rájuk” – fogalmazott a kormányzó.

Három évvel később Hitlernek arról írt, hogy elsőként emelt szót „a zsidók destruktív magatartása ellen”, és azóta megfelelő intézkedéseket tett befolyásuk visszaszorítására. „A zsidók fokozatos kikapcsolására vonatkozó további intézkedések folyamatban vannak, s amint meg lesznek teremtve elszállításuk feltételei, ezt végre is fogjuk hajtani.”

„Világos és egyértelmű beszéd. Az összes ilyen beszéd miatt nem ismerhettem meg az apám családját, anyám családjának nagy részét. Meg lettek teremtve tudniillik a feltételek” – fogalmazott Frölich.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!