Mazsihisz a Horthy-megemlékezésről: A tömeggyilkosok méltatása elfogadhatatlan

2023. szeptember 5. – 18:50

Másolás

Vágólapra másolva

Horthy Miklós kormányzó pozitív vonásainak kiemelése mellett annak elhallgatása, hogy tömeggyilkosságok közvetlen résztvevőjévé vált a történelem meghamisítását jelenti – írja közleményében a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), miután a hétvégén kormánypárti politikusok részvételével arra emlékeztek, hogy harminc éve temették újra Horthy Miklóst.

Az eseményről – amin Lázár János is méltatta Horthy Miklóst –, a Mazsihisz azt írta, hogy annak minden politikai, közösségi befogadása, és ezáltal a volt kormányzó kritikátlan dicsőítése történelemhamisítást jelent.

Szerintük Horthy Miklós kormányzó pozitív vonásainak kiemelése mellett annak elhallgatása, hogy tömeggyilkosságok közvetlen résztvevőjévé vált, a meggyilkolt áldozatok emlékének semmibe vételét jelenti. Megismételték 1993-as álláspontjukat:

„Akik harsányan ünneplik Horthy Miklóst, nem egyszerűen a kormányzó személyét kívánják tisztára mosni, hanem az egész Horthy-korszakot”.

Emlékeztettek: A Mazsihisz felhívására az 1993. szeptember 3-án tartott csendes megemlékezésen – az akkor még nagy számban közöttünk élő – holokauszttúlélők százai vettek részt, hogy ily módon emlékezzenek a meggyilkoltakra és emlékeztessenek arra a szerepre, amelyet a kormányzó vezette magyar hatóságok játszottak a több százezer mártír megsemmisítésében.

Közleményüket azzal zárják, hogy a történelmet nem lehet megváltoztatni, de a valóság elhallgatása, a tömeggyilkosok méltatása elfogadhatatlan. A hétvégi megemlékezés után az országos főrabbi is üzent Lázár Jánosnak: Frölich Róbert Horthy antiszemita leveleit küldte el a miniszternek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!