G. Fodor Gábor Pesty László kritikájáról: Ez egy cirkusz, nincs politikai jelentősége

2023. szeptember 4. – 20:39

G. Fodor Gábor Pesty László kritikájáról: Ez egy cirkusz, nincs politikai jelentősége
G. Fodor Gábor, a XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója a Partizán műsorában 2023. szeptember 4-én – Fotó: Partizán / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Harminc év politikai teljesítménye után nem lehet elhitetni Orbán Viktorról, hogy kívülről mozgatnák, és kívülről adnának neki utasításokat, az 1956-os forradalmárokat lefasisztázó orosz tankönyvek ügye pedig csak egy szűk buborékot háborított fel. Többek közt erről is beszélt G. Fodor Gábor, a kormányközeli XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója, a Fidesz egyik fontos ideológusa a Partizán műsorában hétfő este.

„A baloldal termeli a problémákat, várja, hogy az emberek jöjjenek kaszával, bontsanak kordont, menjenek neki a kormánynak” – fogalmazott arról a stratégiáról, ahogy megpróbálják Orbánt Putyin-barátsággal és más kritikákkal vádolni. A választók túlnyomó többsége azonban nem azt az Orbánt látja szerinte, amit az ellenzék próbál felrajzolni. „Egy másik Orbánt látnak: aki harcol értük, kiáll értük, megvédi az érdekeiket, és biztonságot nyújt nekik. (…) Őt már ismerik, tudják, hogy milyen. Míg minden más kockázatot jelent.” Az elmúlt tizenhárom évben G. Fodor szerint már minden rosszat elmondtak a miniszterelnökről, mindent tudhatnak róla a választók, és ennek tudatában választották meg zsinórban négyszer kétharmaddal a Fideszt.

Nincs politikai jelentősége azoknak a házon belülről érkező kritikáknak sem az elemző szerint, amiket Pesty László ősfideszes filmrendező fogalmazott meg az elmúlt hetekben Mészáros Lőrincről, orkokról és korrupcióról.

„Ez egy cirkusz. Megy a vándorcirkusz. Mindenütt el vannak hintve mondatok, de nem következik belőle semmi. Még a szórakoztatófaktor is a vonal alatt van”

– mondta G. Fodor, aki szerint az ilyen magatartás következménye egyedül a frusztráció növekedése, ám az ellenzék nem tud politikai tábort építeni belőle.

A választási győzelemhez ugyanis nem elég a lölözés szerinte, hanem sokkal inkább az a kérdés, hogy kiben bízhatnak a szavazók. „Orbán nyújt az embereknek biztonságot” – jelentette ki G. Fodor, és arról is beszélt, hogy radikálisan új helyzet alakult ki 2022-ben: az ellenzék kiiratkozott a játékból. A politikai aréna középpontjában ma már egyedül áll Orbán, és köré szerveződik minden az elemző szerint. Vele szemben, a baloldal középpontjában nincs semmi, és ahol nincs középpont, ott hasadás van.

A XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója úgy látja, még problémát is jelenthet a Fidesznek, hogy eltűnt az ellenzék, mert nincsen kihez képest megfogalmazniuk magukat.

„2024-nek semmi jelentősége nincsen”

– mondta a jövő évi EP- és önkormányzati választásról G. Fodor. A következő hónapokban már nem tud új garnitúra kitermelődni az ellenzéki oldalon, így ugyanazok az emberek ugyanazt akarják, amiből semmi nem jött ki az elmúlt években. „Lehetséges, hogy egy baloldali alternatíva képző kísérletnek nem feltétlenül csak Orbánnal kellene foglalkoznia, hanem, hogy mi az a világ, amiben vagyunk” – magyarázta G. Fodor, aki szerint elsősorban képességbeli problémák vannak a baloldalon, és az ellenzéki szavazók már nem hiszik el a saját politikusaiknak, hogy képesek leváltani Orbánt.

Arról is beszélt az interjúban, hogy Orbán Viktor ma már nemcsak Magyarországon meghatározó politikus, hanem globális politikai szereplő lett – ezt mutatta, hogy a népszerű amerikai tévés Tucker Carlson is interjút készített vele.

„Ha Soros egy globális poszterfigura, akkor az ő kihívója vagy legyőzője szintén egy globális poszterfigura”

– fogalmazott G. Fodor, és azt is állította, hogy Orbán legyőzte Sorost. „Az egyik a víz alatt van, a másikat pedig megválasztották. Az egyik láthatatlan, a másik látható” – adott furcsa magyarázatot, hiszen Soros György soha nem indult választáson.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől