Állami tulajdonost hirdetett ki győztesnek a Metropol a Karácsony-gyom fotópályázatán

2023. szeptember 2. – 09:49

Másolás

Vágólapra másolva

Augusztus közepén hirdetett fotópályázatot a Metropol ingyenes fővárosi újság, amiben Budapest leggyomosabb területeiről kértek fotókat az olvasóiktól. A kormánypropagandát toló újság pénteken hirdetett eredményt, mint írták, azért hirdették meg olvasóiknak a fotópályázatukat, „hátha segítünk ezzel Karácsony Gergelynek és a budapesti városvezetésnek észrevenni a rengeteg gyomot a városban”.

Azonban hiába volt háromfős zsűrijük, nem sikerült olyan helyszínt díjazniuk, ami valóban a Karácsony Gergely vezette főváros tulajdonában lenne, írja Bardóczi Sándor főtájépítész a Facebook-oldalán.

A gyomos pályázaton első helyezést elért fotó ugyanis az új atlétikai stadionról készült a budai oldalról, azonban Bardóczi szerint a győztes területnek

„a Közép-Duna-Völgyi Vízügyi Igazgatóság a kezelője, karbantartója. Köze nincs a fővároshoz! Állami tulajdon! Skandallum! A Duna szégyent hozott az Atlétikai Világbajnokságra, mert apadni méltóztatott, és partján pionír vízparti növények szökkentek szárba nem megengedhető módon és időben. Mindig csak a baj van ezzel a fránya természettel, ugye? Ha én Metropol lennék, lehet hogy meg is korbácsoltatnám a Dunát, biztos, ami biztos.”

A második helyezettnél sem sikerült eltalálni a tulajdonost, a Köki melletti fotó ugyanis „a X. kerületi Önkormányzat fenntartásában lévő zöldfelületet ábrázol a kerület tulajdonát képező parkolóban. Tehát az sem fővárosi terület. Ciki” – írja Bardóczi.

A harmadik helyezett Róbert Károly körútnál készült fotóra már nem is reagál Bardóczi, „folytathatnám a sort, de értelmetlen”. Később hozzáteszi,

„kedves Metropol! Hát ez nagyon-nagyon nem sikerült. Pedig mennyi töménytelen munka és izzadság és pénz van benne! Most meg lehet majd helyesbíteni a képaláírást, mert gondolom ez így csak nem maradhat.”

A főtájépítész szerint Budapest közterületein 23 kerületi önkormányzat, a fővárosi önkormányzat, az állam és annak szervei osztoznak. Mint írja, „a fotókat készítőknek nyilván nem kell tudniuk azt, hogy melyik terület kihez tartozik a városban, de ha egy újság ennyit dolgozik egy projekten, hogy bebizonyítsa: minden körülmények között a fővárosi önkormányzat, és az általa kezelt mindössze 28 hektár extenzívebben fenntartott méhlegelő program a hibás a mindenért is, miközben ez az 5%-át teszi ki az általunk fenntartott 6 millió m2 gyepnek, akkor legalább lehetne egy kicsit felkészültebb.”

Bardóczi a posztja végén azért még odaszúr egyet az államnak is, „kérem a sajtó munkatársait, hogy bátran látogassanak el az évtizedek óta lekoszlott Rákosrendezőre, a 20 éve bezárt Józsefvárosi pályaudvarra, a gyomos Ferencvárosi rendezőpályaudvarra, a harmadik világbéli állapotokat tükröző Istvántelki főműhelybe, menjenek végig bármelyik gazzal felvert HÉV vonal vagy MÁV töltés mellett, vagy hatoljanak picit be a papíron megtervezett, majd a BFK beszántása után sorsára hagyott Csepeli közpark és a Diákváros területére. A felsoroltak mindegyike állami terület.”

A fővárosi méhlegelőket előszeretettel minősítik gyomos területeknek a kormánypropagandában, miközben már az első évben 2,5-szer több beporzó és 2-4-szer több növényfaj jelent meg ezeken a területeken, a mezei virágok tucatjai mellett például olyan védett növényfajok is, mint a méhbangó, a Duna-völgyi csillagvirág és a budai imola. Ráadásul ezen lapokban a fideszes városokban jó a méhlegelő, de ha Budapesten van, akkor az alkalmatlanság jele.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!