„16 ezer pedagógus hiányzik a közoktatásból” – országos tanévnyitót tartottak a Kossuth téren

2023. szeptember 1. – 17:24

„16 ezer pedagógus hiányzik a közoktatásból” – országos tanévnyitót tartottak a Kossuth téren
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken délután négykor tanévnyitó demonstráció kezdődött a Kossuth téren, aminek a főszervezői az Egységes Diákfront, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Civil Bázis. A cél, hogy ezzel az eseménnyel készüljenek fel a szeptember 15-ei demokrácia napi tüntetésre. A programterv szerint transzparenseket gyártanak, beszélgetéseket és vitákat szerveznek az oktatásról, és este koncert is lesz. Ez az újonnan megalakult Országos Közös Akarat című projekt első eseménye.

Az előkészítő demonstráció kezdetére körülbelül kétszázan gyűltek össze a Kossuth téren, leginkább diákok. Sokan közülük az alternatív tanévnyitónak megfelelően fehér inget viselnek. A tér közepére egy színpadot állítottak fel a szervezők, félkörbe pedig székeket raktak le, amivel az iskolai tanévnyitók hangulatát akarhatták felidézni. A diákok az első egy órában kisebb csoportokban beszélgettek, transzparenseket gyártottak.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A diákok által „országos tanévnyitónak” hívott esemény megnyitóján a középiskolások iskolájuk zászlajaival vonultak be a térre. A tanévet Simkó Edit tanárnő nyitotta meg. Az Egységes Diákfront egyik diákja jelentett neki,

szerinte 16 ezer tanáruk hiányzik a közoktatásból a „bosszútörvény miatt”.

Az Egységes Diákfront egyik tagja arról beszélt, esélyteremtő Nemzeti alaptantervre van szükség. „Hagyják békén a tanárainkat” – üzente.

A diákok után különböző szervezetek és civilek felszólalásai következtek. Egy nyugdíjas miskolci biológia tanár arról beszélt, hogy az oktatás nekik is nemzeti ügy. A Civil Közoktatási Platform képviselője, Nahalka István oktatáskutató szerint a mai oktatáspolitika egy hátraarc eredménye, ezért az egészet meg kellene változtatni, de erre nem látja az akaratot. Szerinte rendszerváltásra van szükség:

„Ha a diákokat nem tudjuk demokratikus részvételre nevelni, akkor meg fog maradni ez a hatalom.”

Szilágyi Kitty, a Civil Bázis tagja, pedagógus is azt mondta: nincs több idejük, azonnali rendszerszintű változásra van szükség, mert az iskolák falai most rohadnak szét, a státusztörvényt is most fogják bevezetni.

A főszervezők tájékoztatása szerint az Országos Akarat egy szolidaritási platform, amiben a csatlakozó szervezetek kiállnak egymásért. „Cél a kommunikáció, illetve rendezvények egységesítése és koordinálása. Közös pontokat fogalmazunk meg az élet különböző területein (most oktatás), amiket közösen képviselünk rendezett formában. A kezdeményezés nem egy új szervezet vagy mozgalom, minden csatlakozó szervezet megtartja az identitását, az OKA csupán a koordináció keretét adja meg” – írták sajtóközleményükben.

Alternatív népszavazás is lesz

Múlt hét pénteken az aHang és az Egységes Diákfront bejelentette, hogy október 23. és 30. között megszervezik Magyarország első, alternatív oktatási népszavazását. Pár nap alatt több mint hatszázan csatlakoztak hozzájuk, a két szervezet azt tűzte ki célul, hogy minimum 200 ezer ember vegyen részt a népszavazáson. A „7IGEN-es” kérdéssort májusban hivatalosan is benyújtották a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB), de a kérdéssort nem hagyták jóvá. Volt olyan kérdés, amit az NVB túl hosszúnak talált, volt, ami szerintük nem volt elég egyértelmű. Bár a benyújtók a döntést megtámadták a Kúrián, a felülvizsgálat sokáig tarthat, ezért döntöttek úgy, hogy külön kikérik az emberek véleményét.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A nyári szünetben az oktatás miatt indult demonstrációk is szüneteltek, de azt már korábban lehetett tudni, hogy szeptembertől újra kezdődnek a másfél éve tartó tiltakozások. Az előző tanév végén a diákok, pedagógusok hangsúlyozták, hogy az ellenállást nem fogják abbahagyni, több hídfoglalást és országjárást ígértek. A kritikusok szerint a tiltakozásokra azért van szükség, mert a kormány tönkreteszi az oktatási rendszert azzal, hogy a pedagógusok keveset keresnek, csökken a szabadságuk, közben a munkaterheik nem enyhülnek. A tiltakozó események bejelentéséig nem kellett sokáig várni: országjárásba kezdenek, közösen ötletelnek, majd az Európai Parlament mintájára saját parlamentet hoznak létre az Egységes Diákfront, a Civil Bázis és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) tagjai – mondták egy augusztus 22-ei sajtótájékoztatón.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!