Kirepült Szijjártó Temesvárra megkérni az osztrákokat, hogy ne akadályozzák Románia schengeni csatlakozását

2023. szeptember 1. – 13:35

Másolás

Vágólapra másolva

Megállapodást írt alá Magyarország és Románia két új határátkelő létrehozásáról Kübekháza és Óbéba, illetve Magyarcsanád és Csanád között – jelentette be Szijjártó Péter pénteken.

A külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán megosztott fotó szerint reggel magángéppel utazott a Budapesttől alig 300 kilométerre fekvő Temesvárra. „Irány Temesvár, délben már itthon kell lenni!” – írta az 5:59-kor megosztott fotó mellé.

Sorin Grindeanu román közlekedési miniszterrel közös sajtótájékoztatóján arról beszélt az MTI beszámolója szerint, hogy a két ország milliónyi szállal kötődik egymáshoz a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt. „És minél több ponton kötjük össze egymást fizikailag, annál jobb, eredményesebb és sikeresebb lesz az együttműködésünk.”

A két új határátkelővel már tizennégy helyen lehet átmenni a román-magyar határon. Tíz olyan útkapcsolat van azonban a két ország között, amelyet egyelőre csupán heti egy napon lehet nyitva tartani, méghozzá azért, mert Románia még nem léphetett be a schengeni övezetbe.

„Ezért szeretném innen udvariasan, de határozottan megkérni – hogy a felszólítani szót ne használjam – osztrák barátainkat, hogy ne akadályozzák Románia schengeni csatlakozását idén ősszel”

– jelentette ki Szijjártó.

A tárcavezető szerint Magyarország nemzeti érdeke a mielőbbi román schengeni csatlakozás. Ha megnyílna a tíz új határátkelési pont, már sehol nem kellene várakozni a határon szerinte. „Itt az ideje annak, hogy határellenőrzéssel ne zavarjuk a két ország kapcsolatát.”

Az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsa tavaly decemberben elutasította Románia és Bulgária felvételét a schengeni övezetbe. A 27 tagállam közül Ausztria és Hollandia szavazott ellene. Hollandia csak Bulgária felvételét ellenezte, de a két ország felvételéről csomagban voksolt a Tanács. Orbán Viktor Tusványoson azt ígérte júliusban, hogy Magyarország uniós elnökségének kiemelt témája lesz Románia schengeni csatlakozása.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!