Romániát és Bulgáriát sem veszik fel a schengeni övezetbe

2022. december 8. – 16:11

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsa elutasította Románia és Bulgária felvételét a schengeni övezetbe. A 27 tagállam közül Ausztria és Hollandia szavazott ellene, írja a Transtelex.

Hollandia képviselője azt mondta, országa csak Bulgária felvételét ellenzi, de a két ország felvételéről csomagban voksolt a Tanács. Azt már korábban tudni lehetett, hogy Ausztria nem támogatja Románia csatlakozását. Szerintük a migrációs válság drámai szintet ütött meg Ausztriában – a felmérések szerint a regisztráció nélküli menedékkérők 40 százaléka a Törökországon, Bulgárián, Románián és Magyarországon keresztül vezető útvonalon érkezik Ausztriába, emiatt pedig Bécs nem tudja elfogadni a schengeni övezet bővítését, mondták.

Horvátország felvételét a schengeni térséghez viszont egyhangúlag megszavazták. Ez azt jelenti, hogy 2023. január elsejétől megszűnik a határellenőrzés Horvátország és a többi schengeni tagállam (Olaszország, Szlovénia és Magyarország) szárazföldi határain. A horvát repülőtereken 2023. március 26-tól szűnik meg a határellenőrzés, írja a lap.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!