Ausztria nem támogatja, hogy Románia és Bulgária is a schengeni övezet tagja legyen

2022. december 2. – 20:55

Másolás

Vágólapra másolva

A migrációs válság drámai szintet ütött meg Ausztriában, Bécs emiatt továbbra sem támogatja Bulgária és Románia csatlakozását az Európán belül szabad mozgást biztosító schengeni övezetbe – jelentette ki Karl Nehammer osztrák kancellár pénteken újságíróknak, beiktatásának első évfordulóján.

Ausztriában több mint 100 ezren kértek menedékjogot csak idén, háromnegyedüket viszont egyik EU-tagországban sem regisztrálták – közölte a kancellár. Beszámolt arról, hogy a felmérések szerint a regisztráció nélküli menedékkérők 40 százaléka a Törökországon, Bulgárián, Románián és Magyarországon keresztül vezető útvonalon érkezik Ausztriába, emiatt pedig Bécs nem tudja elfogadni a schengeni övezet bővítését.

Ahhoz, hogy a két ország szabad jelzést kapjon Ausztriától, a kancellár szerint elengedhetetlen, hogy csökkenjen az illegális bevándorlók száma, mert álláspontja szerint csak ezután lehet biztonsággal arra alapozni, hogy az EU külső határai Bulgáriánál és Romániánál is rendeltetésszerűen működnek.

A holland kormány miniszterei pénteki tanácskozásukon úgy döntöttek, hogy támogatni fogják Románia és Horvátország csatlakozását a schengeni övezethez, de Bulgáriáét elutasítják – idézte Eric van der Burg igazságügyi és belbiztonsági államtitkárt az MTI.

Az övezet bővítéséről várhatóan az uniós tagországok belügyminisztereinek jövő heti találkozóján születik döntés. A holland parlament október végén még azon az állásponton volt, hogy Románia csatlakozását sem támogatja.

Az államtitkár a pénteki döntés után úgy nyilatkozott: míg Románia és Horvátország készen állnak a csatlakozásra, Bulgária nem teljesítette a kritériumokat. Mark Rutte miniszterelnök azzal érvelt a döntés után, hogy Bulgáriával kapcsolatban továbbra is aggályaik vannak a korrupció elleni küzdelem és a jogállamiság terén, ezenkívül az ország a csatlakozás technikai feltételeinek sem felel meg. Rutte szerint a kabinet döntése objektív volt, nincsenek mögötte politikai indokok. Az elutasításnak nincs köze ahhoz, hogy a holland kormány szeretné visszafogni az országba irányuló migrációt. Hozzátette, hogy ha Szófia teljesíteni tudja a csatlakozáshoz szükséges kritériumokat, akkor akár már jövőre felvételt nyerhet az övezetbe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!