A hódmezővásárhelyi önkormányzat kicseréltette a zárakat a helyi református iskola tantermeiben

2023. augusztus 30. – 20:03

Másolás

Vágólapra másolva

A hódmezővásárhelyi önkormányzat kicseréltette a zárakat a Petőfi utca 6. szám alatti épület azon részeiben, ahol eddig a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség működtetett iskolát. A város szerint az egyházi alapítású Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola jogtalanul foglalta el a helyiségeket (két tantermet, a tánctermet és a konyhát), a reformátusok szerint viszont ők jogosan használják ezeket a helyiségeket – írta a Hódpress.

Bán Csaba, az iskolafenntartó református gyülekezet lelkipásztora azt kérte a városi önkormányzat nevében eljáró Petrovics György aljegyzőtől, hogy ne cseréltesse ki a zárakat. Azt mondta, hogy ha ezt megteszik, akkor másnap reggel feltörik azokat, ugyanis 400 gyereknek tanulnia kell ott. Az aljegyző közölte, hogy bírósághoz lehet fordulni az ügyben. Bán azzal érvelt, hogy az egyház az iskola működtetésével közfeladatot lát el, és azt javasolta, hogy a város forduljon a bírósághoz, ha ki akarják őket tenni az épületből.

A zárcsere miatt annyira elmérgesedett a helyzet, hogy szerda késő délután még rendőrt is hívtak. A kiérkező járőr azt mondta, hogy csak jegyzőkönyvezni tudják a két fél álláspontját, de intézkedni nem tudnak. Így végül távoztak is a helyszínről.

A vitát az a törvénymódosítás robbantotta ki, amely alapján az egyházak ingyenesen megkaphatják azokat az önkormányzati épületeket, amelyekben oktatási-nevelési tevékenységet végeznek. Hódmezővásárhely önkormányzatánál több milliárd forintos vagyonvesztésre számítottak az új jogszabály nyomán.

A Petőfi Sándor utca 6. épület főbejárata – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
A Petőfi Sándor utca 6. épület főbejárata – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

A városban három egyház igényelt általa oktatási-nevelési célra használt önkormányzati ingatlant. Két intézmény fenntartójával, a Domonkos Nővérekkel és a Szeged-Csanádi egyházmegyével eredményesen tárgyalt a város, és úgy látszik, sikerül megállapodni abban, hogy vagyonkezelői jogot kapnak a kért épületekre, de a tulajdonos továbbra is az önkormányzat marad. Márki-Zay Péter polgármester a Telexnek azt mondta, hogy ezt a lehetőséget a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközségnek is felajánlották, de ők ragaszkodnak a tulajdonjoghoz. Ezt azonban az önkormányzat nem hajlandó átadni, erről a képviselő-testület egy határozatban is leszögezte az álláspontját.

A helyzetet bonyolítja, hogy a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség által használt, nemrég felújított Petőfi utcai épületben más szerveztek is működnek, az egyházközség viszont a teljes, mintegy 800 millió forintot érő épületre igényt tartana. Az épület körüli vitáról ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!